FRA PISTOIA, italiensk kulturhovedstad 2017, TIL ÅRHUS, europæisk kulturhovedstad 201

12 Giugno 2017
1.476 Views

Pistoia er en toscansk by med stor historisk og kunstnerisk betydning. Den ligger omkring 30 km nordvest for Firenze og er en overraskende livlig by, med pladser og gader, der vrimler af markeder, værksteder og butikker, med hovedværker af kunst fra den romanske periode og renæssancen – og et historisk centrum der udfolder sig uden for megen larm og uro.

Pistoia er valgt til hovedby for italiensk kultur i 2017. Udmærkelsen sker som følge af byens kunstneriske kulturarv, men også på grund af bystyrets arbejde for at fremme projekter og initiativer, som understreger byens identitet og traditioner. Udmærkelsen fejres ved at sætte skub i restaureringer, ved koncerter, udstillinger og arrangementer Udstillingen med titlen “klæd landskabet på” afspejler Pistoias store interesse for planteskoler. Helt fra antikken har byen været berømt for kvaliteten af de grøntsager og frugter, den producerer. Der blev oprettet planteskoler, som bredte sig i landskabet rundt om bymurene. På få år blev området til en unik stor planteskole-have med tusindvis af dyrkede arter i alle varianter. I dag er der flere end 2000 virksomheder og Pistoia er kendt som planteskolernes by. En rundtur i byen starter naturligt på Domkirkepladsen, det historiske og kunstneriske centrum, præget af Middelalderen. Domkirken med det høje klokketårn er i pisansk stil fra 1200-tallet. I hvælvingen over indgangen ses de smukke relieffer i terracotta af Andrea della Robbia. Dåbskapellet i gotisk stil er beklædt med hvid og grønmarmor. Ud over den traditionelle trio: domkirke, tårn og dåbskapel, domineres pladsen af to paladser: Domhuset, et palads fra 1300 tallet, er også i dag anvendt som retsbygning og man kan stadig se den lange stenbænk, hvor dommerne sad, ved siden af de anklagedes bænk. Få skridt derfra ligger det gamle rådhus, fra samme periode. Det bærer familien Medici’s våbenskjold på facaden, samt en buste forestillende en afrikansk konge, Musetto di Maiorca, som blev dræbt af en pistoiesisk kaptajn i 1114. Bygningen er i dag det imponerende hjemsted for byens museum. Interessant er også det 30 m høje Catilina tårn fra middelalderen. Vi forlader pladsen og kommer til Ospedale del Ceppo fra 1300’tallet med en smuk frise i terracotta af Giovanni della Robbia. Hospitalets navn henviser til den hule træstamme, som blev brugt til at indsamle penge til de fattige. Hvis man ved frokosttid befinder sig ved Piazza della Sala, en tiltalende markedsplads, kan man hos Salaioli nyde et udsøgt måltid med antipa
sto af pølse og ost, risotto og is – for 30 € incl.et glas vin. Man bør ikke forlade Pistoia uden et kort besøg i San Giovanni Fuoricivitas, kirke fra 1300 tallet i pisansk stil og rig på kunstværker. La Madonna dell’Umilta med den ottekantede kuppel, et værk af Georgio Vasari, er sidste fine stop på rundturen i byen. Århus er valgt til Europæisk Kulturhovedstad 2017 og som Europæisk Gastronomisk Region. Byen er kendt for sin kulturelle rigdom og for sin beliggenhed med skove og søer på den ene side og havet på den anden. I den sydlige udkant ligger Marselisborg slot, som er sommerresidens for den kongelige familie. Smuk er Vor Frue kirke med rester af byens ældste kirke og den gotiske Domkirke med det 94 m lange kirkeskib. Den er viet til den lokale beskytter Sankt Clemens. Byen har adskillige interessante bygninger, som Musikhuset fra 1982 og betydningsfulde museer som “Kunstmuseet ARoS” med værker af moderne og avantgardistiske kunstnere og “Moesgaard Museum” med bl.a. håndværk fra vikingernes tid. Fra maj til juli i år viser Moesgaard under åben himmel et teaterstykke med titlen ”Røde Orm”, inspireret af en figur fra en bog af Frans G. Bengtson. Hvis vi på den ene side har museet for de store krigere, så kan vi på den anden side ikke undvære “Kvindemuseet i Danmark”, som illustrerer danske kvinders historiske og sociale rolle. Endelig må man huske museet “Den Gamle By”. Det omfatter næsten 60 huse og bygninger, som tilsammen danner et interessant og karakteristisk dansk bykvarter. Små forretninger, værksteder, møller, et gammelt postkontor og en toldbod ligger rundt om markedspladsen med en 400 år gammel borgmesterbolig, hvis møbler stammer fra regionens mere velstående beboere. Den berømte gågade med talrige forretninger, indbydende cafeer, barer og restauranter er med til at gøre Aarhus til en livlig og behagelig by. På restauranterne tilberedes retterne fra det danske køkken efter såvel faste som egne opskrifter. Kokkene er opmærksomme på selv de mindste detaljer og resultatet er altid lækkert. Århus og dens omegn har virkelig fortjent titlen Europæisk Gastronomisk Region.

Leave A Comment