Jeg er feminist, om i kan lide det eller ej

12 Giugno 2017
1.384 Views

Jeg er født feminist. Min mor er feminist. Min far er feminist. Min bror er feminist. Hele min familie er feminister.

I al min tid som barn, teenager og i den første halvdel af mine 20ere, har jeg ofte mødt mennesker som ikke er enige med mig, mennesker som hellere vil have set mig fokusere på noget andet og mennesker som følte sig generet og provokeret af mit behov for at snakke om lighed. Mennesker som ikke ser behovet for ligestilling eller personer som bare ikke tror på ligestilling, og dem er der mange flere af end man tror. Men i den anden halvdel af mine 20ere, efter jeg flyttede til Danmark, fandt jeg ud af at jeg også kæmpede mod mennesker som egentlig mente det samme som jeg gjorde… Som Emma Watson sagde, i 2014, da hun lancerede FN’s kampagne HeForShe (en kampagne hvis mål er at få drenge og mænd med i kampen for ligestilling): ”Jeg besluttede mig for at jeg var feminist, og det føltes ukompliceret. Men min seneste forskning har vist mig, at feminisme er blevet et upopulært ord.” I Danmark kan man bedre lide ordet ligestilling end feminisme. Både i det private og i det offentlige, hvis en kvinde eller, værre, en mand erklærer sig feminist, så bliver vedkommende angrebet. Fra starten, i Danmark, fortalte folk mig, med nedladende tone, at feminisme var et grimt ord, et ord mod mænd, og at det rigtige ord var ligestilling. Det rigtige ord?! Absurd! Flere gange har jeg forsøgt at forklare mit synspunkt, at forsvare ordet feminisme, men desværre uden held.
Historien og arven som ordet feminisme indeholder generer mange. De vil alle tro på at vi lever i en verden hvor disse uligheder ikke længere findes, hvor det dermed er anakronistisk at tale om feminisme. Bedre at vi taler om ligestilling. I en verden hvor la Corte Suprema di Cassazione – Kassationsdomstolen – kan annullere en voldtægtsdom fordi pigen havde jeans på (heldigvis omstødt, men 10 år senere). I en verden, hvor debatten om abort stadig finder sted og hvor FN er bekymret over hvor svær adgangen til abort er i Italien, pga. mængden af læger som nægter at medvirke. I en verden hvor den danske regering truer med at lukke KVINFOs bibliotek – Danmarks videns- og udviklingscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed, og samlingsstedet for forskning, viden og information om den moderne ligestillingsdiskussion, både nationalt og internationalt. I en verden hvor aldersforskellen mellem en præsident og hans kone har politisk betydning. I denne verden er feminisme ikke anakronistisk. I denne verden er jeg feminist og vil opdrage mine børn som feminister!

Leave A Comment