Figenkaktus, Siciliens symbol, bliver til smykker Af Eleonora Autilio

9 Giugno 2018
Comments off
2.373 Views

Figenkaktus, Siciliens symbol, bliver til smykker Af Eleonora Autilio

Den sicilianske kunstner, Graziana, skaber originale smykker af tørrede blade fra planten, hvoraf Sicilien er den største producent i Europa. Resultatet er et helt naturligt håndværksmæssigt Made in Italy smykke.

Når man siger, at naturens produkter er værdifulde, kunne det ikke være mere sandt. Takket være stadig flere kunstneres kreativitet og følsomhed er det faktisk nu muligt at skabe de smukkeste smykker kun ved at bruge blade, blomster og frugter. Det er det, som den sicilianske kunstner,
Graziana, gør i sit Atelier Manituana i Assoro, i provinsen Enna. Her forvandler hun et af de mest typiske produkter fra sin hjemegn til originale smykker. Det er bladene fra figenkaktus, en af de mest typiske planter fra den sicilianske plantevækst, og i dag altså også et ekstraordinært materiale til skabelse af kunstværker og elegante smykker. Før i tiden brugte Graziana allerede figenkaktussens blade til at udsmykke nogle af sine billedlige kreationer. Da hun indså, at de tørrede blades udseende og fasthed også kunne bruges til at lave ornamentale genstande, kunne det kun gå for langsomt.

Kreativitet knyttet til hjemstavnen
Kunstnerens kreativitet gjorde resten ved at give liv til innovativt design og ”tænke ud af boksen”, men med en stærk forbindelse til siciliansk tradition og territorium. Grazianas baggrund omfatter forskellige kunstneriske erfaringer baseret på genbrug og genanvendelse af materialer, såsom plastic eller motorer. Hendes følsomhed og vanen med at skaffe sig værdifulde råmaterialer fra øens natur til skabelse af kunstneriske kreationer, såsom Etnas lavastøv, har givet hende inspiration til at indlede denne nye rejse ind i en verden af håndværksmæssige smykker. Monteret på øreringe, armbånd, ringe og halskæder.

Figenkaktussens blade giver liv til smykkerne, som forskønnes med farverige detaljer og teksturer, der gør dem til ornamenter af stor visuel effekt, som ikke før er set.
Fremgangsmåden for at opnå det fiberholdige materiale, der anvendes i Grazianas smykker består i at tørre figenkaktussens blade, indtil alt væske er fordampet. Når bladene er helt udtørrede, bevares kun den fibrøse nedre del af bladet. Denne del er særlig robust og træagtig, og derfor perfekt at arbejde med. Når materialet først er renset for overskydende jord, er det opnåede materiale klart til at blive skabt efter kunstnerens inspiration. Hun skærer det ud i den ønskede form og farver det, idet hun giver sin kreativitet frie tøjler, og derefter monterer det på halskæder, ringe, armbånd og øreringe. Resultatet er virkelig specielt og særligt værdifuldt, fordi det er fremstillet af det mest naturlige og sicilianske materiale, man kan tænke sig.

 

Comments are closed.