Skuden skal vendes Af Birgit Brunsted

29 Marzo 2019
Comments off
5.113 Views

Skuden skal vendes
Af Birgit Brunsted

Den italienske kultforretning Supermarco har fået nye ejere. Jens Henriksen, en erfaren og entusiastisk købmand og hans partner Mette Andreasen, der har stort kendskab til italiensk mad og taler sproget. De har en passion for Italien og satser stadig på det ægte italienske, også hvad angår medarbejderne.

Jens Henriksen havde ellers svoret, at han ikke skulle have mere med supermarkeder at gøre, efter at have tilbragt sit liv i dem fra han var syv år og løb rundt i forældrenes forretning. Han har arbejdet i branchen hele sit liv, sidst i 15 år som ejer af Hundested supermarked. Ikke desto mindre har han i sidste øjeblik reddet det ikoniske Supermarco i Sydhavnen fra at gå konkurs.

Krav: penge og passion
I maj 2015 flyttede Supermarco fra lokalerne i Bådehavnsgade til Støbegodsgade hvor en 1000 m2 gammel stålhal blev bygget om, og hvor man bevarede den smukke, nyklassicistiske facade, der knejser ud mod Vasbygade. Det var vellykket, og de gamle kunder fulgte med.
Men da Nordea lavede en byggeplads med betonbiler, støv og byggerod for at bygge et stort P-hus og en Netto foran Supermarco, faldt omsætningen så meget, at forretningen blev erklæret konkurs i 2018 og var under rekonstruktion et år.
Det er her, Jens Henriksen kommer ind. Han befandt sig i sit hus i Piemonte for tænke over, hvad han nu skulle med sit liv efter

Hundested. En novemberdag sidste år bliver han ringet op af Supermarcos tidligere ejere, der spørger, om han vil købe stedet. Kravene var: Penge, en passion for Italien og en omgående start.
Det rykker i ham. ‘Men regnskaberne er dårlige, og gælden kæmpestor’, som han siger. Der er retsmøde den 7. december, og finder man ikke en løsning, går firmaet konkurs.
Supermarkedsgenet poppede op igen. Jens Henriksen tog hjem, holdt møder med advokaten, lavede en køreplan, forhandlede med kreditorerne, ‘og alt blev handlet på plads i løbet af fire dage’, fortæller han. ”Vi lagde virkelig hånden på kogepladen. Vi har satset alt.”

Maden og sproget
Jens Henriksen danner par, også privat, med Mette Andreasen, og Supermarco’s nye liv startede d. 10. december, hvor de samlede alle 50 medarbejdere.
”Vi overtog hele personalet. De havde gået med livet i hænderne, hver gang der var retsmøde og vidste ikke, om de var købt eller solgt,” siger Jens Henriksen.
I mellemtiden havde Mette været på besøg i forretningen et par gange og kunne se mulighederne. Hun har en fortid i butiks- og hotelbranchen og var ellers ved at forhandle nyt job. ”Men Mette skulle også være en del af det. Hun kan maden og sproget,” siger Jens.
Tidligere har Mette Andreasen importeret italienske specialiteter. En dag besøgte hun Hundested Supermarked for at præsentere sine varer. Der var stor lydhørhed: ”Jeg tog hele pakken,” siger Jens Henriksen med et stort smil.

En imødekommende butik
Il Ponte taler med Mette Andreasen og Jens Henriksen i et rummeligt kontor på 1. sal, hvorfra et stort vindue giver udsyn over den smukt indrettede butik. Kunderne myldrer, personalet vejleder, her tales italiensk og dansk, og alle borde er optaget i caféen.
Hvad har I af planer for butikkens fremtid?
Jens Andreasen udstråler begejstring: ”Rammerne er helt unikke, her er masser af mennesker i Sydhavnen, og der bliver stadig bygget boliger. Der er en kæmpe interesse for Italien i Danmark.”
”Vi ønsker en imødekommende butik, hvor vi ser kunderne i øjnene. Halvdelen af personalet skal være italienere. Sortimentet skal være bredere og dybere, der skal være større variation i priserne og flere prisniveauer for at ramme så mange kunder som muligt. Vi vil have det største udvalg af pasta, men der bliver aldrig en pakke spaghetti til fem kr. her,” siger Jens med eftertryk.

Den største gave er de ansatte
Supermarco’s café er populær: ”Der er mange arbejdspladser i området. Nogle af deres medarbejdere har nærmest kantine her, og vi bespiser mellem 200 og 250 mennesker hver dag. Vi har udvidet café-området med 22 siddepladser, men det er ikke optimalt,” siger Mette Andreasen.
Hun ønsker en mere varm og hyggelig café, og en af de mange fremtidsplaner er at udvide caféen og gøre den mere indbydende. Tanken er, at den skal være åben syv dage om ugen. Menuen er velsmagende, billige italienske klassikere. Som eksempel så vi en ravioli med hasselnødder, kylling og oliven til 68 kr. Og portionerne er rigelige.
Foreløbig ser det ud til at have givet pote: ” Efter 25 måneder med tilbagegang i omsætningen vendte det, og i januar så vi s en solid fremgang,” siger en fornøjet Jens Henriksen.
”Men den største gave i denne virksomhed er de ansatte. Topmotiverede medarbejdere. De har taget godt imod os og de har en passion for det, de laver. Det er os, der er de nye og skal læres op.”

Comments are closed.