Supermarco, mere italiensk end nogensinde Af Mikkel Bækgaard

6 Agosto 2020
Comments off
5.012 Views

Supermarco, mere italiensk end nogensinde
Af Mikkel Bækgaard

Selv midt i Corona-lockdown bugner det med liv og italienske varer hos Supermarco i Sydhavnen. Halvandet år efter at stedet fik ny ejer, er man nu endnu mere fokuseret på at give almindelige handlende en autentisk italiensk indkøbsoplevelse – også selvom ejeren er pæredansk og oprindeligt fra Sønderjylland.

I en tid, hvor udenlandsrejser ikke lader sig gøre, er det stadig muligt at tage et smut til Italien. Eller rettere: Det er muligt at få en indkøbsoplevelse så autentisk, at man næsten skulle tro, at man faktisk var i støvlelandet.

Sådan har det faktisk været i mange år i Supermarco, det italienske supermarked i Sydhavnen, der bugner med lækre delikatesser, råvarer og alt godt fra Italiens 20 regioner. Men alligevel er noget forandret – for det seneste halvandet år er indkøbsoplevelsen blevet om muligt endnu mere italiensk med flere og bedre varer og mere italiensk personale. Og det er selvom ejeren af supermarkedet siden december 2018 har båret det ærkedanske navn Jens Henriksen.

“Jeg har, siden jeg overtog det gamle Supermarco, som var under konkursbegæring, arbejdet benhårdt for at give kunderne en om muligt endnu bedre indkøbsoplevelse end tidligere. Vi har satset hårdt på de private kunder og gjort rigtigt meget for at skabe en så god og autentisk italiensk indkøbsoplevelse, som overhovedet muligt,” fortæller Jens Henriksen, da undertegnede kigger forbi Supermarco for at høre om, hvordan stedet har ændret sig og om, hvordan det hele går, mens landet stadig er lukket ned af den coronavirus, som også har ramt italienerne ekstra hårdt.

Ingen trafik på de italienske veje
Og for at starte med coronavirusen, så har Supermarco – ligesom så mange andre steder – mærket konsekvenserne. Men heldigvis går det allerede nu meget bedre.
“Den første uge efter nedlukning gik det egentlig meget fint, men så havde vi nogle meget stille uger. Men så var det heldigvis, som om folk blev sultne efter italienske råvarer igen, og de seneste par uger har været tæt på det normale. Men vi er selvfølgelig blevet nødt til at indrette os efter det – fx serverer vi kun takeaway i vores café lige nu, og vi sikrer selvfølgelig, at man kan holde afstand i butikken,” siger ejeren.
Og heldigvis er virussens hærgen i Italien ikke gået ud over muligheden for at få råvarer leveret dernede fra – tværtimod, forklarer Jens Henriksen:
“Det er faktisk gået hurtigere med at få leveret varer. Der har været markant mindre trafik på de italienske veje, og derfor har de kunne få varerne hurtigere frem. Så selvom det har været hårdt for italienerne og det er frygteligt, det der er sket dernede, så er vi glade for stadig at kunne få varer.”

Dansk købmand med kærlighed til Italien
For Jens Henriksen var det noget af et sats, da han besluttede sig for at kaste sig over at handle med italienske varer i et stort supermarked, der i årene op til havde oparbejdet en gæld på 28 mio. kroner. Men Jens Henriksen er en erfaren købmand, der blandt andet har drevet supermarked i Hundested, og med sin erfaring kombineret med en stor kærlighed til Italien, var det en spændende mulighed for et nyt eventyr.
“Jeg er opvokset i Christiansfeld i Sønderjylland, hvor jeg er ud af en købmandsfamilie – så jeg har det i blodet, kan man sige. Og Italien er bestemt ikke fremmed for mig. Jeg har et hus i Piemonte sammen med min kone, Mette Andreasen, der også tidligere har forsøgt sig med at åbne et bed and breakfast dernede – et forsøg, der i øvrigt blev berømt i tv-programmet Min Italienske drøm for lidt over ti år siden,” siger han.
Og den passion og gode købmandsdyder, var det, der skulle til for at sikre fortsat italiensk liv i Sydhavnen, mente han. Samtidig har Jens Henriksen satset på at ansætte flere italienere blandt sine medarbejdere og dermed skabe et tæt bånd til den ånd, som er så vigtig for den rigtige, autentiske oplevelse.
“At vi har italienere blandt medarbejderne har vi også kunne mærke her under coronakrisen. For selvom tiderne er hårde, så insisterer italienerne på, at vi skal have det sjovt. Så de har været gode til at minde os om, at vi fx da lige skulle hygge os over et glas bobler efter lukketid. Og den slags er altså godt for sammenholdet,” siger Jens Henriksen.

Fremragende cappuccino
At Supermarco er forandret, lægger man måske ikke mærke til på overfladen, hvis man kigger ind som kunde. Stedet ligner sig selv og konceptet er for så vidt det samme for forbrugerne. Men der er sket meget på halvandet år, forklarer han.
“Vi har ændret meget i varesortimentet og satset klart på de private danskere. Vi har lukket hele engrosdelen fra, så vi kan koncentrere os om supermarkedskunderne og enkelte restauranter, som køber ind hos os. Samtidig har vi løftet caféen gevaldigt, hvor vi serverer nogle virkelige gode pastaretter, sandwiches, pizzaer, ligesom vores kaffe er virkelig god og ægte italiensk,” forklarer han.
Og at kaffen er god, kan udsendte journalist skrive under på. For over snakken med Jens Henriksen nyder vi en cappuccino, som bestemt hører til i den bedre ende af den mælkeskummede kaffedrik.
Det er netop den slags detaljer, som den sønderjyske købmand prioriterer i sit italienske supermarked – men også på andre fronter, som fx at butikken skal tage sig perfekt ud. Flere gange under rundturen i butikken bukker han sig ned for at samle et stykke affald op eller flytter varer, som er sat forkert – helt intuitivt og uden at nævne det.
“Jeg er som sagt købmand helt inde i hjertet, så jeg kan slet ikke lade være med det,” griner han, da det bliver nævnt.
Således er han altid i gang med at forbedre det supermarked, han tydeligt holder rigtigt meget af. Og det kan mærkes, både hos kunderne og personalet, som alle smiler og ser meget glade ud for at være med til at give en helt særlig italiensk oplevelse – også midt i en corona-tid.

Supermarco
Supermarco er et italiensk supermarked i Sydhavnen, der giver kunderne en autentisk indkøbsoplevelse. Supermarkedet er landets største forhandler og importør af italienske specialiteter. I 2019 overtog Jens Henriksen ejerskabet efter de tidligere ejere, der var under konkursbegæring. www.supermarco.dk

Comments are closed.