Fremvisning af dokumentarfilmen: MATERA 15/19 Episode 1

12 Giugno 2017
1.945 Views

Netop i året 2017, hvor Aarhus er europæisk kulturhovedstad præsenterer Det Italienske Kulturinstitut en dokumentarfilm dedikeret til Matera, ”byen af huler”, som vil være Europæisk Kulturhovedstad 2019 – som en slags overdragelse af stafetten. Det drejer sig om den første film i serien Matera 15/19, skrevet og instrueret af Fabrizio Nucci, Niccola Rovito og Allessandro Nucci, og som fortæller om regionen Basilicata og Syditalien. Lina er født i Sassi i Matera, den centrale og ældste del af byen Matera, som består af boliger, der er hugget ind i klippen. (I 1954 besluttede den italienske stat, at området ikke mere skulle anvendes til beboelse. Først i nyere tid er man blevet bevidst om det enestående i området.) Linas mand Vito er vendt hjem efter at have været emigreret til Tyskland for at undslippe 50’ernes fattigdom. De er familien Volpe, en familie fra Matera, som har besluttet sig for at vende tilbage og blive i byen, der engang blev kaldt ”Italiens skændsel”. I dag repræs enterer Matera et håbets fyrtårn for en længsel efter oprejsning, som præger hele Syditalien. Filmen viser billeder både fra familien Volpes hverdag, men også fra entusiasmen bag den sekshundredesyvogtyvende fejring af Festa della Madonna della Bruna og fra den kæmpe turisttilstrømning, som Matera nyder godt af i dag. Filmen giver også et billede af de mennesker og institutioner, som er tilknyttet regionen Basilicatas historie og har haft indflydelse på tilblivelsen af Matera som Europæisk Kulturhovedstad 2019. Italiensk tale med engelske undertekster. Filmen vil blive præsenteret af instruktørerne og af Paride Leporace, direktør af Lucana Film Commission. Efter filmen vil der være prøvesmagning af typiske produkter fra regionen Basilicata.

Leave A Comment