Sandras fornemmelse for mad Af Monica Taddei

23 Febbraio 2018
Comments off
1.442 Views

Sandras fornemmelse for mad Af Monica Taddei

En del fantasi, 2 dele passion, en god portion kreativitet, lidt mod og en smule stædighed. Det er opskriften på succes ifølge Sandra Pugliese, kogebogsforfatter, madskribent og autodidakt kok med italiensk-dansk baggrund, hvis hjerte banker for det sunde køkken, hvor sanselighed, nydelse, duft og smag er i centrum. 

Allerede som ganske ung vidste Sandra Pugliese, at maden ville blive hendes levevej. Især ferierne tilbragt hos farmor Donna Rosaria i Calabrien, hvis motto var: ‘Jeg lever for at spise’, gjorde stort indtryk på den unge Sandra. ‘Mad er for mig en meget vigtig del af selve livet. Min farmors motto, som vist er enhver italieners, er ikke helt forkert. For mig er det at kreere enkle retter med få gode råvarer indbegrebet af sanselighed og nydelse.’ Sandras passion for mad startede meget tidligt i barndomshjemmet, hvor hun som ganske lille gik i gang med gryderne og da hun nåede konfirmationsalderen, lavede hun mad til selskaber. Passionen voksede med tiden og i 2010 besluttede Sandra at sige sit prestigefyldte job i it-branchen op for at forfølge sin drøm: ‘At stå op hver dag og være glad for det jeg laver, fremfor ‘bare’ at gå på arbejde for at tjene penge.’ Derfra blev Sandras virksomhed ‘Sense of food’ ramme om en succesfuld hverdag med mad som omdrejningspunkt. ‘Jeg valgte navnet ‘Sense of food’ fordi det føltes rigtigt, for mad handler for mig om så meget andet end ‘bare’ det, at lave en ret med nogle bestemte råvarer. Jeg har i virkeligheden nok en ret holistisk tilgang til det med mad og det føler jeg også ligger i ‘Sense of food.”

Mad med følelser
Sandra ser en klar rød tråd gennem hendes italienske baggrund og det at lave mad med følelser. Eksempelvis skriver hun ofte i sine opskrifter, at læseren kan udskifte en bestemt grøntsag ud med andre, alt efter hvad personen lige har lyst til og føler for. ‘Det at lave og spise sanselig, lækker mad skal helst være en totaloplevelse for alle sanserne og så skal det også være en rigtig rar oplevelse, både at lave maden og spise den.’ Sandra forsøger at lave nemme opskrifter, der kan passes ind i en travl hverdag, men hun går også op i at opfordre hendes læsere til, at der skal kæles for maden. ‘Jeg ville aldrig lave en kogebog kun med retter, der kan laves på 15 minutter, for det giver ingen mening for mig og jeg forsøger virkelig at gøre op med den udbredte danske mentalitet om, at mad bare er noget der skal kastes indenbords, fordi det skal man.’

Smagsindtryk bliver til bøger
Sandra har anskaffet sig mange kogebøger, som hun blandt andet bruger som inspiration til sine egne opskrifter. ‘Jeg køber stadig flere kogebøger hver måned. Jeg har i mine yngre dage rejst en del og spist mange forskellige steder og jeg husker stadig mange smagsindtryk som kommer op til overfladen, hvis jeg ser en opskrift i en bog som lige inspirerer mig.’ Sandra sammenligner sin tilgang til maden til Jamie Olivers, men hun lægger mere fokus på det utraditionelle, både hvad råvarer og smag angår. Senest har hun netop lagt sidste hånd på en kogebog med essentielle olier, som er et kontroversielt og nyt emne i Danmark, selvom de fleste af os spiser masser af naturlige aromastoffer hver dag, uden at tænke over det. ‘Jeg har også netop afleveret manus på en matchabog, og i det hele taget, er jeg vist lidt forud for tiden herhjemme. Det store udland er godt med i forhold til de lidt anderledes retter, men her er det stadig meget nyt.’

Enkel, ærlig mad
Det er blevet til en lang række kogebøger gennem årene og en del af dem indeholder klassiske italienske retter, som Sandra har moderniseret og givet et twist. Samtidigt har det været vigtigt for Sandra at gøre det med respekt for originalenerne. For mig er enkel, ærlig mad indbegrebet af Italien og jeg vil til hver en tid hellere have en vidunderlig insalata caprese i Italien end en 10 retters stjernemenu på Noma. Michelin mad er kunst og fantastisk, men jeg foretrækker den enkle ærlige smag. Den enkle ærlige smag som findes i insalata caprese med de solmodne tomater, som man kun kan få dem i syden, den smagfulde basilikum, mozzarella og olien. Olien og tomatsaften der samler sig på tallerkenen til sidst, som man kan dyppe det vidunderlige brød i, det er for mig himmelsk i al sin enkelthed’.

_____________________

Sandra Pugliese er autodidakt kok og kogebogsforfatter.Hun har udgivet en lang række kogebøger, der alle har smag,sanselighed og sundhed i højsædet. Sandra har i mange år arbejdet med mad som medicin og hendes holistiske tilgang til mad og sundhed har stor betydning i kreationsfasen omkring opskrifterne. Sandra er konsulent på den nyabnede suppebar Soupherb der ligger på Sværtegade i København.

_____________________

Comments are closed.