Der er noget upoleret og ægte ved denne ø – Den danske højskoletanke blomstrer på Sicilien Af Tine Kragh

8 Febbraio 2020
Comments off
3.241 Views

Der er noget upoleret og ægte ved denne ø
Den danske højskoletanke blomstrer på Sicilien
Af Tine Kragh

Jeg har for længe siden forelsket mig i Italien, men det er Sicilien, der har mit hjerte. Det er øens fantastiske kunst- og kulturrigdom, der er inspirationen bag ideen med ‘Højskolen på Sicilien’.

For mig er Sicilien en uudtømmelig skat og det kan af og til være svært at styre min begejstring over øen – for gang på gang overvældes jeg af følelsen, af at jeg har fundet noget enestående.
Det første man møder, er den sicilianske befolkning, som er gavmild og hjertelig. Her er er det multikulturelle normalt. Ikke bare tolerance, men ægte medmenneskelighed, møder en overalt.

Siciliens rige kulturhistorie, er gennem tiden blevet formet af bl.a. fønikere, grækere, romere, spaniere og normannere. Det er deres spor, der den dag i dag giver Sicilien sin unikke og kontrastfulde kultur.

Her ser man prægtige paladser ved siden af forfaldne huse, pulserende og larmende markeder nær poetiske parkoaser. Uhøjtidelige gadekøkkener og fine restauranter, imponerende kirker omringet af bunker af affald, streetart og moderne museer. På Sicilien tør mennesker vise deres følelser, og der er ikke langt fra glæde til sorg.

Intet på den ø er middelmådigt – ens sanser intensiveres og man oplever et naturligt nærvær.

Også naturen på Sicilien er intens og varieret. Etna og Stromboli er to af de aktive vulkaner. Frodige og voldsomme bjergområder møder blåt hav, hvide sandstrande, dampende varme kilder og farverig blomstrende vegetation.

Det gavmilde klima gør at der året rundt er en overflod af frisk frugt og grønt, som gør den vidunderlige smagfulde mad og karakterfulde vine til et fascinerende afsnit for sig.

Og så er der festlighederne, hvor helgener og martyrer fejres med overdådige og dramatiske processioner.

I det hele taget elsker de at udtrykke deres glæde eller ærbødighed på Sicilien, for er det ikke en helgen man fejrer, kan det være kærligheden til en bestemt frugt, en speciel madret, en by eller en glædelig mærkedag.
Sicilien er en uendelig verden i sig selv, og jeg bliver ved med at opdage skjulte perler.

Hvor mange kender den fønikiske ø Mozia? Den flot dekorerede romerske grav i Marsala? Hulemalerierne på Levanzo fra 6000 år f. kr.? Serpottas gipsstuk i kirken Chiesa del Carmine, i Palermo? Det arkæologiske område Segesta?

Jeg kunne blive ved – men kom herned; med højskolen på Sicilien deler vi vores viden om – og kærlighed til øens ubeskrivelige mangfoldighed.

Hvorfor en højskole på lige Sicilien?
Det er ikke kun på grund af dens skønhed, afvekslende natur, vidunderlige mennesker, og gode mad – men især pga. dens store koncentration af kulturhistorie og kunst at Sicilien for mig er den mest interessante ø i hele middelhavsområdet.

Det er min begejstring, kærlighed og viden om denne ø´s kultur jeg ønsker at videregive. Gennem samarbejdet med et stort udvalg af kulturpersonligheder fra Danmark og Sicilien, bliver dette både muligt og virkeligt interessant.
Alle kurserne foregår på Sicilien – men ikke nødvendigvis i samme by. Vi udvælger nøje et sted, der passer til kursets tema. Når det f.eks. drejer sig om antikken, skal vi blandt andet rundt og besøge de flotte templer: Agrigento, Selinunte og Segesta. Handler det om helgener, kunne vi vælge at bo i byen Siracusa, hvor Santa Lucia er født og hvor der holdes store fester for byens helgeninde.
Under opholdet er vi en del af Siciliens levende hverdag, og vi deltager, så ofte vi kan, i de lokale kulturbegivenheder, såsom fejring af helgener, festivaler, teater og koncerter.

Hvad underviser vi i?
Hvert kursus omhandler et specifikt tema og varer en uge, hvor der oftest vil være flere undervisere, som holder foredrag eller deltager i vores saloner med dialog og diskussioner om ugens emne.

Af planlagte rejser har vi i april 2020 rejsen ”Italiensk sprog og kultur i Palermo”, hvor vi lærer italiensk om formiddagen og går ud i byen og oplever Palermos seværdigheder om eftermiddagen. Der vil også være heldagsudflugt til bjergbyen Monreale.

I maj handler det om kærlighed – med kurset ”Kærlighed i Filosofi, Litteratur og Kunst”. Her vil du blive introduceret til Kierkegaard og hans kærlighedsforhold til Regine, vi kommer omkring kærlighedsbegreberne i den græske filosofi, og desuden hører vi om de Italienske forfattere, Dante, Petrarca og Boccaccio og deres kærlighedsrelationer. Andre dage skal vi høre om kærlighed til kunst på vores vandring i Palermos gader, kirker og museer.
På begge disse kurser vil undervisningen varetages af Sicilianske Francesca la Fiora, der er filosof og sproglærer, og som taler flydende dansk og undertegnede, initiativtager til højskolen, kunsthistoriker og kunstner, Tine Kragh.
Aftnerne vil vi bruge på foredrag og samtalesaloner – eller vise film fra Sicilien.

I december 2020 laver vi en julerejse i bjergbyen Monreale, hvor vi skal nyde den Sicilianske jul og de katolske traditioner, blandt andet hos en lokal familie.

I fremtiden glæder vi os til at afholde kurser som ”Tre antikke kulturer” med Torben Svendrup som er historiker, eller om Siciliansk mad & vin, vandrerejser, rejser om helgener, Siciliens kunstkatte, poesi og litteratur på Sicilien. Desuden er skabende kurser, hvor vi arbejder med keramik, tegning, akvarel og foto, på trapperne.

Læs mere:
www.hoejskolensicilien.dk

Comments are closed.