Ski, Alperne og Italien Af Jørn Busch Olsen

21 Gennaio 2022
Comments off
1.019 Views

Ski, Alperne og Italien
En uovertruffen kombination
Af Jørn Busch Olsen

Dolomitternes skønhed og varierede landskab med idylliske dale og stejle tinder kom i 2009 på Unesco’s verdensarvliste

For mange danskere er vinter lig med skiferie, og her har Italien altid haft et godt navn. Italien kan noget med flotte landskaber, hyggelig afslappet stemning og god mad og vin, som appellerer til danskerne-og så gør det heller ikke noget, at prisniveaut er konkurrencedygtigt i forhold til flere andre lande i Alperne.
De italienske alper rummer et væld af dejlige destinationer med tusindvis af kilometers pister fra Sestriere i Piemonte mod vest til Tarvisio i Friuli-Venezia Giulia mod øst.
De mange områder har, som resten af Italien, en spændende regional variation fra Aostadalens franske inspiration over Dolomitternes blanding af italiensk og tysk kultur til Friuli-Venezia Giulias nærhed til Østrig og Slovenien.
Danske rejse- og skiferiebureauer har overvejende fokus på ca. 15 destinationer i Alperne, men alene i et af de mest populære og største områder, kaldet Dolomiti Superski, findes 12 forskellige skidestinationer med godt 1200 km pister. Dolomiti Superski rummer alt fra klassiske skibyer som Cortina d’Ampezzo, hvor jetsettet slår sine folder, Val Gardena og Val di Fiemme, der bl.a. har stået for VM i henholdsvis alpine og nordiske discipliner, og omfangsrige Canazei, som appellerer til familieferie med et godt blandet terræn og brede pister.
Dolomitternes skønhed og variererede landskab med bratte skift fra idylliske dale til dets 18 stejle tinder over 3000 m blev i øvrigt i 2009 præmieret med en plads på UNESCO’s Verdensarvliste. Så det er værd at komme her hele året.

Toldfrit område
Men ikke bare Dolomitterne tiltaler danske skiturister. Også Livigno, der ligger i Lombardiet i den centrale del af Alperne tæt på Schweiz, er meget populært med et godt og varieret skiområde og den lille bonus, at byen ligger i et toldfrit område. Det giver mulighed for en billig ferie og gode shoppingmuligheder, når det ikke lige er tid til at boltre sig på Livignos 110 km pister i 1800 meters højde eller nyde det lombardiske køkken og den hyggeligee afterskiing.

Sådan kunne man blive ved. Navne som Bormio og Madonna di Campiglio klinger også sødt i ørerne på skientusiaster, og de to byer er som regel begge faste stop på de alpine skiløberes World Cup-tur. Leder man efter noget nyt, taler skifreaks også varmt om offpiste i Alagna ved Monte Rosa-massivet.

Men i øvrigt er der faktisk også muligheder for at stå på ski andre steder i Italien end i Alperne. Hvad med fx en skitur på Etna? Det kan nemlig også lade sig gøre, men det er en helt anden historie…

Comments are closed.