Tivoli i København som i et juleeventyr af Cristina Siciliano

24 Dicembre 2022
Comments off
766 Views

Tivoli i København som i et juleeventyr
af Cristina Siciliano

Hvis du pludselig er omringet af nisser i byens centrum, så fortvivl ikke: du er i København, og det er jul!

Med en tår gløgg og en smag af æbleskiver gør den danske hovedstad sig klar til at fejre det store øjeblik.
Festlig belysning, sne, juleretter, serveres overalt, og den udtalte følelse af gæstfrihed fra den skandinaviske og nordiske befolkning opleves i rigt mål, når en italiener banker på døren ved juletid. I ingen anden by er juletiden så farvet af tradition som i den danske hovedstad.
For at opleve dette skal du bare gå en tur i Tivoli, den næstældste forlystelsespark i verden, efter Dyrehavsbakken i det nærliggende Klampenborg. Den populære have, der blev åbnet i 1843 i centrum af København, viser sin største tiltrækningskraft netop i tiden ved årets slutning. At gå en tur blandt piletræerne ved bredden af søen og beundre juletræet nær springvandet dækket af funklende lys, får en til at føle sig som barn igen, og skaber en magisk atmosfære, der fortsætter på det nærliggende marked, der er åbent til 30. december. Her udstiller en farverig flok boder hele den typiske julepynt og danske kunsthåndværks produkter, hvor enhver kan få afløb for sin købelyst. Den frosne overflade af dammen forvandles til en rigtig skøjtebane, hvor voksne og børn begiver sig ud i valserytmer. Alt sammen omgivet af indbydende lokaler, her iblandt gourmet restauranter i det elegante Nimb-kompleks, hvor du kan smage, det raffinerede skandinaviske køkken.

En af de hemmeligheder, der gør julen i Tivoli så speciel, er, at der er noget for enhver smag. Det autentiske sceneri med eksotisk arkitektur, historiske bygninger og frodige haver danner baggrund for nattens tusindvis af farvede lys, der skaber en eventyrlig atmosfære, fuld af fortryllelse. Især set med de entusiastiske øjne fra en italiensk gæst, der er der for første gang, overvældet af det store bombardement af charme og de tusinde uventede møder, blandt dem også små og til tider ondskabsfulde elverfolk og nisser, hovedpersoner i nordisk mytologi. Eller man støder ind i livlige processioner af perlehøns og påfugle, som frit krydser parkens stier, akkompagneret af de harmoniske melodier fra Tivoligarden, der genlyder i hvert hjørne af haven.

Hvilken forbindelse er der mellem Tivoli og Italien
Stifteren af forlystelsesparken, Georg Carstensen, overbeviste kong Christian VIII om, at “når folk har det sjovt, tænker de ikke på politik”. Han fik i første omgang en femårig tilladelse og omkring 60.000 kvadratmeter til at skabe et sted, hvis navn, ” Tivoli & Vauxhall”, mindede om en lignende parisiske park (som havde taget sit navn fra den italienske by Tivoli), og var inspireret af Vauxhall-haverne i London.

Lige fra starten kunne haven prale af et stort udvalg af attraktioner. Et teater, mange scener til koncerter med levende musik, restauranter og caféer, bygninger med et vagt eksotisk udtryk, andre med en markant orientalsk arkitektur. Der var også mekaniske forlystelser til glæde for både unge og gamle: den ældste af alle er rutschebanen, en prototype af et højbane-tog, hvor man kan se ud over byen højt oppefra. Allerede dengang var lørdag ugens mest farverige dag med fyrværkeriets magi reflekteret i søen allerede ved mørkets frembrud.
Og netop i anledning af indvielsen af Tivoli, den 15. august 1843, blev Gaetano Amici, Vatikanets pyrotekniske mester, tilkaldt af Carstensen til København som ekspert i fyrværkeri, en teknik, som danskerne ikke kendte dengang. En ny mulighed for at udbygge det stærke bånd mellem Italien og Danmark, som er blevet konsolideret over tid, også gennem historier om mennesker, der har sat sig spor af deres respektive kulturer. Den berømmelse, Gaetano Amici fik for sit spektakulære fyrværkeri i Tivoli og for fremstilling og brug af materialerne, førte til at han fik opkaldt en gade efter sig på Frederiksberg, Amicisvej, mellem Frederiksberg Allé og Gammel Kongevej, hvor Amici boede lige indtil sin død.

København i julen, storslået og uforglemmeligt
Således beskrev HC Andersen, den berømte eventyrdigter, sin by for mere end hundrede år siden. Tivoli, en oase af forlystelser og historie, som danskerne elsker som en integreret del af deres kultur, og som altid forundrer som første gang. Med sit miniatureslot på vandet og de reflekterede lys fra et hvidklædt landskab, de små juleteater forestillinger, klassiske musikkoncerter og mange magiske legeaktiviteter for børn, er parken i stand til at få besøgende til at fortabe sig i en atmosfære fra andre tider, hvor eventyr og tegnefilm er hovedpersonerne. Fra Walt Disney til H.C. Andersen er dette land af tidsfordriv stadig en fortryllende muse for dem, der aldrig er holdt op med at drømmer, eller for dem, der lige er begyndt.

Comments are closed.