Opdag vinene fra Gardasøen: Lugana og Garda DOC af Luca Morelli

8 Luglio 2023
Comments off
536 Views

Opdag vinene fra Gardasøen:
Lugana og Garda DOC
af Luca Morelli

Turbianadruen er en fornem og frisk drue af sorten Trebbiano, en slægtning til sorten Verdicchio. Turbiana er den oprindelige druesort fra Lugana, et vinområde tæt på Italiens største sø, Gardasøen. I gamle dage var sletten, der ligger syd for Sirmione-halvøen, dækket af århundredgammel skov, som romerne havde givet navnet Silva Lucana (hellig skov).

Luganasletten blev dannet under istiden og prydes af det naturskønne morænelandskab og bjergkæden Monte Baldo. Denne slette er betegnes som en “klimatisk vugge”, der forener det bedste fra Middelhavsområdet og det europæiske kontinent. Det er det perfekte sted til at dyrke især hvidvine i topkvalitet.

“Klimaet er altid mildt her” afslører Paolo Fiorini, formand for Garda DOC-konsortiet. Disse vinkonsortier er sammenslutninger, der samler vinproducenter med en oprindelsesbetegnelse, eksempelvis DOC.

Konsortierne, der beskytter og varetager vinenes interesser med regulering og promovering, udøver også streng kontrol over forsyningskæden, fra de rodfæstede stiklinger til udviklings-, modnings- og høstningsfaserne indtil aftapning af vinen.

Lugana DOC blev første gang produceret i 1990, men navnet har eksisteret siden 1967. Grundlæggelsen af konsortiet Garda DOC går tilbage til 1996. Det omfatter et stort område med det formål også at fremhæve internationale vinstokke. Det forudsættes, at der ikke kun benyttes oprindelige vinstokke, såsom Garganega, men også internationale sorter som fx Chardonnay, Merlot og Cabernet.

Takket være AVIVE – Verona Association Wines – et projekt støttet af EU, bliver disse vine i stigende grad anerkendt og værdsat i udlandet, især i Tyskland og Danmark. Danmark ligger på 8.pladsen i verden for forbrug af vin pr. indbygger og danner ofte bro mellem Italien og de øvrige skandinaviske lande.

AVIVE omfatter vine, der produceres på vulkan- og morænebakkerne, dvs. DOC-vine som Arcole, Chiaretto, Bardolino, Custoza, Soave, Lessini Durello, Lugana og Garda.

På vores tur til det fascinerende Norditalien uddybede vi vores kendskab til de sidste to, nemlig Lugana og Garda. Vi var blevet inviteret af Studio Cru til at besøge otte vingårde, der hver især havde deres særpræg.

Edoardo Peduto, nyudnævnt direktør for Lugana-konsortiet, udtaler, at “Behovet for at have forskellige virksomheder er vigtigt. I vores konsortium er der store, mange små, og endnu flere mellemstore vinproducenter. Der er mere end 200.” Og der kommer flere til. I 2022 producerede konsortiet i alt 28 millioner flasker vin, hvoraf man eksporterede omkring 70 %.

«Som en stor familie kan producenterne hver især have forskellige synspunkter og filosofier, men de støtter alle hinanden i vigtigheden af at være samlet under et konsortium.” Mangfoldighed skaber styrke og samhørighed.

Dette er klart idégrundlag for et firma som Colli Morenici, et vinkooperativ, der i flere år har været en del af gruppen “Cantine di Verona” sammen med to andre virksomheder. Dette gør det muligt at producere vine af høj kvalitet uden at gå på kompromis med missionen om at skabe produkter, der er tilgængelige for alle.

Vores rejse starter ved vingården Zenato, der har hovedkontor lige ved grænsen af regionerne Lombardiet og Veneto. Fra det øjeblik man ankommer, bliver man betaget af stedets skønhed, med morbærtræerne der byder dig velkommen og giver en fornemmelse af noget oprindeligt og udødeligt.

Zenato er en førende vingård for export af Lugana vine, og er samtidigt den første ambassadør i udlandet for vinområdet. De producerer vin på forskellige måder takket være turbianadruens alsidighed og evne til lagring, der er sjælden for hvidvine.

Virksomheden er familiedrevet, og med en produktion på mere end 6 millioner flasker om året har de store visioner.

Kvalitet og personlighed påvirkes ikke, som det fremgår af deres klassiske vine så som Pas Dosé og Lugana Riserva. Vingården Zenato er også engageret i andre områder end vinproduktion, såsom kultur. Siden 2019 har fotoprojektet Zenato Academy været i gang, og man reflekterer her over temaer og værdier, der skaber liv i vinens verden. (Find mere info på www.zenatoacademy.it)

En anden stor vingård i området er Ca’ Majol, der er en del af Santa Margherita-gruppen, der har til formål at finde balance og bestandighed i deres vine.

En kort køretur fra Cascina Maddalena ligger vingården Vignaioli Indipendenti (fivi.it). Gården har fire hektar jord og er familiedrevet: Elisa Zordan er værtinde, hendes bror Mattia er vinmager, og forældrene er altid parate til at træde til. Deres innovation betyder ikke teknologisk udvikling, men er snarere baseret på deres viden om landområdet og råvarerne.

Vignaioli Indipendenti benytter sig af grøngødning for at forbedre jorden, og desuden høstes druerne kun i hånden. På det seneste har de fulgt tendensen til at producere vin på hjemmelavet gær, såsom Clay og Turbiana 100 % – hvilket er til stor glæde for kunderne i København.

Tager man igen syd på i området, finder man det anerkendelsesværdige kooperativ, Borgo La Caccia, der blev stiftet i forbindelse med det sociale projekt, Comunità Lautari. Kooperativet er specialiseret i afvænning af personer folk som er afhængige af alkohol og stoffer.

De involverede arbejder på landet, og er i tæt kontakt med naturen. Jagten på nye metoder for vinproduktion med høj kvalitet har ført til vine såsom inANFORA, en hvidvin lagret i terracotta amforaer, en praksis, der også begynder at blive almindelig på andre vingårde. Guddommelig!

Vingården La Cantina Bulgarini er bestemt anbefalelsesværdig for dem der bare vil nærme sig vinens verden. Det er det perfekte sted for en guidet tur, takket være deres gæstfrihed, venlighed og detaljerede, men enkle præsentation af deres vine. Deres bobler skal smages, frem for alt Brut Extra Lugana DOC 2015 der fremstilles efter en klassisk metode. En kuriositet: en talentfuld præst var for sjov begyndt at male deres flasker, nu gør han det konstant, og de er ægte kunstværker.

Tager man til området omkring Colli Mantovani, finder man vingården Cantina Gozzi, en halv times køretur fra den sydlige del af Gardasøen. Emmanuel Gozzi fortsætter sammen med sine familiemedlemmer traditionen med at producere vin, som går tilbage til 1980’erne.

Emmanuel Gozzis passion er også at give prestige til de rødvine der produceres i området. Blandt de forskellige Garda DOC’er, vi smagte, skal især internationale druer som Cabernet og Merlot fremhæves, men også blandinger som Magrini og Saline.

Prisen som den bedste rødvin på turen går dog sandsynligvis til vingården Perla Del Garda og dens Filo Rosso, en ren merlot fra den ældste vinmark på godset, lagret 12 måneder i barriques og tonneaux.

Vinen er kompleks og karakterfuld i næsen og velsmagende i munden med et strejf af sødme. Perla Del Garda er for nylig grundlagt. Tidligere blev de producerede druer solgt til tredjeparter, indtil Giovanna Prandini besluttede at udvikle virksomheden med fokus på bæredygtighed og høj kvalitet.

En anden interessant vin er den sene høst af Lugana, en dessertvin, der ikke er overdrevet sød, idet den kun har sukkeret fra de modne druer.

Flere vine fra de nævnte vingårde kan findes i Danmark gennem forskellige importører, såsom Otto Suenson og Vin Storm.

For mere information:
www.consorziolugana.it
www.gardadocvino.it
www.avive.it

Comments are closed.