Turismen i Napoli slår rekord! Af Luisa Del Prete

5 Gennaio 2024
Comments off
633 Views

Turismen i Napoli slår rekord!
Historien og legenden om Sansevero-kapellet, en populær destination for turister
Af Luisa Del Prete

Blandt myter og legender, ekstraordinære skulpturer og malerier er Sansevero-kapellet nu et af de faste stop for de talrige rejsende, der vælger byen Napoli som destination for deres ferie. Beliggende i hjertet af det historiske centrum af den napolitanske by, er dette sted en lille juvel rig på kultur, kunst og… legender! Med sin barokke skønhed fortryller museet over en halv million turister hvert år, som ikke kan lade være med at inkludere et så fascinerende sted i deres rejseplan.

«Sansevero-kapellet – fastslår præsidenten og direktøren Maria Alessandra Masucci – er et referencepunkt for samfundet, ikke kun for turisme- og kulturoperatører, men for borgerne generelt. På det seneste har Napoli været i rampelyset, og napolitanerne er et folk, der vælger deres egne myter for at overføre ansvaret for byens skæbne til dem. Deres billede bliver et ikon, og det forekommer mig, at i dag, sammen med San Gennaro og Maradona, er den Tilslørede Kristus også blevet et referencepunkt».

Og samtidig et symbol på den kulturelle forløsning, som byen Napoli oplever i dag. Men hvor startede det hele? «Vi har påtaget os en vigtig valoriseringsaktivitet – fortsætter direktøren i det eksklusive interview – startende fra 90’erne af det tyvende århundrede, hvor få turister blev set i byens historiske centrum. Vores styrke har været: dynamik, investeringer og energi til beskyttelse af arven fra det monumentale kompleks. Dette gjorde det muligt for os at formidle det kulturelle budskab fra Raimondo di Sangro, 7. prins af Sansevero, skaber og ordregiver for værkerne i Sansevero-kapellet, som er blevet et referencepunkt for samfundet og et vigtigt stop for turister».

Tårnhøje tal
Men det er især tallene, der gør forskellen: Sansevero-kapellet har mindst dobbelt så mange forespørgsler i forhold til de solgte billetter. For bedre at styre flows, givet kapellets begrænsede plads, forklarer direktøren, sammen med billetselskabet MIDA, blev feltdata analyseret for at sikre et behageligt besøg og kortere ventetider. Takket været dette system fra begyndelsen af 2023, udbreder man bæredygtig turisme, som kun har en lille indvirkning på det omkringliggende område, på beboernes liv og på den kunstneriske arv. «Jeg ved, at tallene stadig er en af de vigtigste indikatorer for succes, men sammenlignet med vores museumsvirkelighed i dag er antallet af besøgende et delvist tal og giver en relativ vision. Jeg kan fortælle dig, at over 560.000 mennesker i 2022 besøgte vores museum, men jeg fortæller dig også, at efterspørgslen var langt større end modtagekapaciteten i vores lokaler», siger Maria Alessandra Masucci.

Kunstværker og anekdoter
Der er mange kunstværker inde i Sansevero-kapellet: det mest berømte er helt sikkert Den Tilslørede Kristus, men i det originale projekt af Prinsen af Sansevero er mesterværket af kunstneren Giuseppe Sanmartino ankomststedet for en rejse, svarende til en rejse mod viden og indre forbedring. Lad os opdage etaperne med direktøren: «Rutens hovedetaper er først og fremmest dydernes statuer, der er placeret langs skibet. Blandt disse fortjener “Pudicizia” af Antonio Corradini, dedikeret til Raimondo di Sangros mor, og “Disinganno” af Francesco Queirolo, dedikeret til hans far, særlig opmærksomhed. Selv hvælvingen freskoen af Francesco Maria Russo med “Paradisets herlighed” og det labyrintiske gulv opfundet af Raimondo di Sangro, synligt i rummet foran prinsens grav, bidrager til at skabe en yderst suggestiv atmosfære.

Med vores audioguides leder vi besøgende til også at fokusere på mindre kendte værker, og i den seneste formidlingskampagne har vi sammen med overskriften “meget mere at afsløre” valgt at sprede andre billeder end den Tilslørede Kristus». For enden af ruten, når vi går ned ad trappen, står vi foran et hidtil uset skue: “Forstenede skeletter”. Det er to skeletter, omkring hvilke det arteriovenøse system blev rekonstrueret så trofast, at det gav næring til legenden om drabet på to tjenere, i hvem prinsen sprøjtede et stof ind, der var i stand til at balsamere kredsløbssystemet. I virkeligheden bekræfter nyere undersøgelser også, at det er en rekonstruktion lavet med forskellige materialer, såsom voks og jern.

«De “Forstenede skeletter” – siger direktøren – blev bestilt af Raimondo di Sangro til Palermo-lægen Giuseppe Salerno som et studieobjekt. Sammen med den tilslørede Kristus er de de værker, der mest tiltrækker offentlighedens interesse, og repræsenterer et vigtigt vidnesbyrd om de videnskabelige interesser dyrket af Raimondo di Sangro, som på grund af de udførte undersøgelser og de eksperimenter, som han dedikerede sig til, kan vi betragte en eksponent for den første europæiske oplysningstid».

Men der er mange legender, der ligger bag Sansevero-kapellet: et unikt sted i byen Napoli rig på historie, kunst og… overtro! «Jeg kunne fortælle mange: Der er mennesker, der kontakter os overbevist om, at de er reinkarnationen af Raimondo di Sangro, mens andre hævder, at budskabet efterladt af prinsen gennem

Sansevero-kapellet faktisk ville være en advarsel om en eller anden ulykke, såsom krigen i Ukraine eller abekopperne. De ringer selvfølgelig til os, når begivenheden allerede er indtruffet. Det er utroligt, hvordan den aura af mystik, der omgiver figuren af prinsen af Sansevero, fortsætter med at stimulere fantasien hos de mest ekstravagante sind!» afslutter direktør Maria Alessandra Masucci.

Comments are closed.