Charlotte Sørensen. Fra Odense til Recale

16 Settembre 2016
3.194 Views

Pizza, kærlighed og fantasi: danskerne ved ikke, hvad de går glip af

En dansk fotograf fortæller om det sydlige Italien

Det første møde med Italien

6Jeg kom til Italien – til Rom – første gang i 1991 med gymnasiet, og det var kærlighed ved første blik! Efter endt skolegang rejste jeg derned igen med intentioner om at komme ind på kunstakademiet i Rom, men i stedet mødte jeg min eksmand …!

Det var ikke et fedt liv som hjemmegående husmor, og langt fra hvad jeg havde drømt om. Jeg boede i en lille provinsby nær Caserta, hvor mentaliten var meget indskrænket og indskrænkende: Jeg måtte ikke gå ud alene, deltage i noget, ej heller have mine egne venner.

Da jeg ankom, var der en masse mistillid. Folk forstod ikke, hvordan jeg kunne opgive et smukt og velfungerende samfund som Danmark, H.C. Andersens eventyrland, frem for at vælge at bo et sted som det sydlige Italien, hvor der var mafia, Berlusconi, affald osv. …

Der var behov for forandring, og det fremgik af tilstedeværelsen af mange ungdomsgrupper, der ønskede at forbedre og opgradere området og den lokale kultur. Syditalien har intet og alt at tilbyde, så hvis man har lyst og initiativ, er der nok at gå i gang med.

Olie versus smør/varmt versus koldt: diversiteter og fælles aspekter af de to kulturer

Køkkenet er anderledes. Danskerne elsker deres typiske produkter, smør og margarine. Min mor tror for eksempel, at olien er meget mere fedende og mere skadelig.

1Hvad der forener dansk og italiensk er måden at være sammen. I Italien findes ordet “hygge” ikke, men de er mindst lige så gode til det, som vi danskere er.

Selv med hensyn til design er der ligheder. Danskerne elsker italiensk design, og danske brands er endelig kommet til Italien, hvor de har succes.

Men vi taler om integration …

Nu, hvor jeg har oprettet mit netværk, er min personlige integration komplet. Der er ikke nogen form for diskrimination. Faktisk, er der er stor interesse for mit land fra italienernes side.

Jeg vil anbefale danskerne at tage italienskkurser, før de kommer her. Det skyldes, at den italienske stat ikke tilbyder sprogkurser, men med en diskret udgangspunkt i italiensk, lærer man det hurtigt, fordi italierne er gavmilde med at lære fra sig.

Desuden vil jeg råde danskere, der ønsker at rejse syd for Rom, til at opgive fordomme og forudfattede meninger. Man skal se på tingene med nye øjne, måske prøve at bo i et mindre kendt område, fordi Italien er et meget interessant land, der har brug for at blive omfavnet med nye følelser.

Hvis jeg skulle beskrive Italien i tre ord: “Subkultur”, denne kulturelle og kunstneriske substans, der er skjult under overfladen, og som desvære ikke har meget plads i samfundet. “Historien”, utrolig interessant, og “varme”, både klimatisk og menneskeligt.

I Danmark er der stor interesse for og opmærksomhed på fotografering, og interessen for sorte-hvide billeder er allestedsnærværende. Det er der nok i mindre grad i Italien. For tiden arbejder jeg udelukkende med selskabsfotografering, men min partner og jeg forsøger at bringe en anden stil ind i denne branche. Hvad tilfredsstiller mig fra kunstnerisk synspunkt, er mine projekter, hvor jeg kan udtrykke mie synspunkter og vissioner.

I Danmark tager jeg ikke mange billeder – der er for rent og pænt. Hvad jeg ser i Italien, er skønheden i det ødelagte. Der er altid et glimt af skønhed, sjæl, selv i en forladt bygning … i mit sind skaber det historier …

I kontrasterne i Italien finder jeg harmoni, og det er, hvad jeg forsøger at fortælle i mine fotos. Bare det at tage en tur i centrum af Napoli, og du indser, at alt ændres fra det ene fortov til det andet – det er som at være i teatret.

Hvad savner du fra Danmark?

De første år savnede jeg socialt samvær, savnede den danske “made” at være sammen på. Det har heldigvis ændret sig totalt, efter jeg er blevet skilt.

Jeg savner alt fra Danmark, det benægter jeg ikke. Jeg savner mine kære, mine forældre, men jeg tror også, at det ikke vil blive så nemt at komme tilbage til Danmark – der er sket en rivende udvikling på alle planer af samfundet. Der en helt anden rytme i Danmark … og jeg vil – måske – komme til at savne livet i Italien.

 

Leave A Comment