KUNST, GOD MAD OG KÆRLIGHED TIL FIAT 500

8 Marzo 2017
2.203 Views

Francesco Aversa har boet i Odense i 40 år og delt sit liv mellem sin pizzarestaurant og en lidenskab, der begyndte, da han var ganske lille, og som fik ham til at starte den første FIAT 500 Klub i Danmark, som han var formand for i 16 år. I dag har klubben over 800 medlemmer, og Francesco er æresformand, men han slipper ikke grebet og fortsætter med at konkurrere med usvækket lidenskab.

 

Et liv mellem køkken og væddeløbsbane
Navnet på Francesco Aversas pizzarestaurant CAPRI i Odense er ikke nogen tilfældighed, for han stammer faktisk fra øen. ”Min mor var fra Capri, og jeg er født i Massa Lubrense, men jeg har altid haft Capri i mit hjerte og derfor valgte jeg at navnegive min pizzarestaurant, efter den smukke ø, da jeg åbnede helt tilbage i 1977.” I Odense, H.C. Andersens fødeby bor og arbejder lidt over 200 italienere. Der er mange italienske spisesteder, og endda en isbutik, så alle i byen kan nyde den berømte, traditionelle italienske is. Men pizzarestauranten Capri er en af de første fra dengang, hvor man stadig kunne tælle italienerne i Odense på én hånd. ”Det var kærlighed, der førte mig hertil. Jeg var meget ung og forstod hurtigt, at her ville jeg kunne finde det, jeg søgte. Næste dag havde jeg allerede et job, og siden har jeg aldrig siddet stille. Danmark har givet mig meget, helt sikkert mere end jeg har givet det,” fortsætter Francesco, ”et land med tusinde muligheder selv nu, trods krisen.”
Et kunstfærdigt krybbespil
Der er så mange ting og sager i Francescos restaurant, at det næsten er for meget. En samling af objekter og figurer, der er typiske for Syditalien. Det virker, som om de er stillet helt tilfældigt, men de ender med at finde en indbyrdes harmoni. Her indånder restaurantens gæster Middelhavsluften, og her har de lært at sætte pris på rytmerne hos det livlige personale, der alle er italienere, og som vimser rundt i det åbne køkken, der nok var et af de første i Danmark. Bagest i lokalet står et kunstfærdigt krybbespil i en dertil indrettet niche. Landskabet er håndlavet med stor omhu af Francesco selv, som har en fortid som træskærer, af træ, kork og mos. Lysene tænder og slukker, så man skiftevis får en oplevelse af dag og nat. ”Der lå ikke rigtig et egentligt projekt bag. Krybbespillet var faktisk en spontan idé, som en fortælling, der udspringer af en tanke.”. ”Hvad har dog fået dig til at slå dig ned i en lille by i Nordeuropa og forlade et af de mest populære og fortryllende steder i verden, øen Capri?” ”Her i livet gælder det om at tage nogle valg og tro på dem,” her er Francesco ikke i tvivl, ”og om muligt dyrke sine lidenskaber. Tænk, hvis man ikke havde nogen!” Som sagt så gjort, og Francesco har ikke kun en lidenskab for god mad.

Fiat 500, en lidenskab, der ikke kun er italiensk!
Oppe under loftet ved indgangen til restauranten hænger bagenden af en original Fiat 500 fra tresserne som vidnesbyrd om Francescos begejstring for det, han kalder ”små ildkugler fra en anden tid”. Intet mindre end et veritabelt alterskab på væggen udstiller på smukkeste vis de mest forskelligartede ting fra bilvæddeløbenes verden. Tøj til racerkørere, reservedele og motordele og de talrige pokaler, han har vundet i forskellige konkurrencer. Munkebjerg Bakkeløb i Vejle, Århus Grand Prix og Ring Djursland, Københavns Grand Prix med prins Joachim og endda en skønhedskonkurrence på Gavnø med en af de FIAT-modeller, han købte i Venedig i de tidlige år. ”Jeg har altid følt stor kærlighed til disse biler. Den har hjulpet mig til at overvinde modgang, og den har gjort mig stolt over at være italiener. Den første FIAT 500 Klub blev grundlagt i 1996, og lige siden er der kommet stadig flere fans på medlemslisten. Den danske lidenskab for FIAT er taget til, så vi nåede op på 800 medlemmer. De er lidenskabelige, begejstrede samlere, der dyrker de små ildkugler fra 60’erne og ejer mindst en af modellerne FIAT 500, 600, 850 eller Abarth FIAT 126, altid med motoren foran. De er ikke bare biler med en historie, for lige fra FIAT 600 har de været symboler på årene med økonomisk fremgang og velfærd for italienerne. Men stoltheden over at eje en FIAT 500 er lige så stærk hos den danske ejer Erik Nielsen, der fremviser sin flammende røde 500 fra 1969. ”Nu er det vinter, og det egner de her biler sig ikke til, men så snart det bliver sommer, kan jeg genoptage mine køreture med 120 km/t rundt i hele Danmark.” En sand perle for en samler. ”Det kræver tid og kræfter at drive en restaurant,” slutter Francesco Aversa. ”Jeg begynder meget tidligt om morgenen. Klokken 8 er jeg allerede på markedet, og om aftenen er jeg aldrig færdig før klokken 23. Når det bliver for meget, og jeg ikke kan klare mere, tager jeg et par fridage, hvor jeg beskæftiger mig med bil-ting eller sætter min lille bilpark i stand. Når jeg er på værkstedet mellem værktøj og motorer, der skal samles eller skilles ad, genfinder jeg mig selv og lader op til den næste opgave, der venter mig i køkkenet. ”

Leave A Comment