Glæden ved det italienske køkken Af Birgit Brunsted

7 Giugno 2019
Comments off
2.981 Views

Glæden ved det italienske køkken 
Af Birgit Brunsted

Min inspiration til opskrifter, får jeg ved at kigge i kogebøger, madmagasiner og mad programmer i tv’et. Mine typiske inspirationskilder er Jamie Oliver, Gordon Ramsey, Gennaro Contaldo og selvfølgelig det italienske køkken.

Pia Isager er kommet i Italien, siden hun var fem år, og der fik hun grundlagt en vedvarende kærlighed til det italienske køkken. Siden har hun været på mange ferier i Italien og har også fået lov at være med i køkkenet og kigge over skulderen på mama Maria, som hun har boet hos.
Italiensk mad spiller også hovedrollen, når Pia laver mad herhjemme, og hun finder masser af inspiration til opskrifter i madmagasiner og kogebøger.
Pia Isager har altid delt sine madbilleder med venner på Facebook, og skriver nu en madblog, hvor hun ønsker at formidle glæden ved at lave mad. I det private liv arbejder Pia Isager, som er uddannet klinikassistent, hos en tandlæge hvor hun nu er klinikleder og styrer slagets gang.
Pia har valgt to opskrifter til Il Ponte: En risotto med svampe og en citrontærte. Ingredienserne kan fås i de fleste supermarkeder, og det er vigtigt for Pia Isager, at man ikke skal rundt og handle i flere forskellige specialforretninger.


Risotto med svampe

Risotto kan tilberedes med mange slags fyld, som asparges ærter, skaldyr eller som her med svampe. Her er brugt både markchampignons og almindelige champignons, men har du kun den ene slags, går det også.

Ingredienser til 4-6 personer

Det skal du bruge:
2 + 2 spsk ekstra jomfruolivenolie
2 x 10 g smør
250 g markchampignon, skåret i skiver
250 g alm. champignon, skåret i skiver
5 skalotteløg, finthakkede
1 fed hvidløg, fint hakket
350 g risotto ris, gerne Arborio
1½ l varm hønsebouillon
125 ml tør hvidvin
3 spsk finthakket persille
5 spsk friskrevet parmesan
60 g smør til den færdige risotto
Salt
Friskkværnet peber

Sådan gør du:
Rist svampene i 2 spsk olivenolie og 10 g smør på en varm pande indtil de er bløde, ca. 3 minutter. Tag svampene af panden og sæt dem til side.
Varm de sidste 2 spsk olie og 10 g smør i en tykbundet gryde, tilsæt de hakkede skalotteløg og hvidløg og lad det brune let ca. 7 minutter.
Kom risene i gryden og rør godt rundt i 2 minutter.
Tilsæt vinen lidt efter lidt under konstant omrøring, indtil den er helt absorberet.
Tilsæt en tredjedel af bouillonen under omrøring og lad det simre i 20 minutter under jævnlig omrøring, indtil bouillonen er absorberet.
Tilsæt efterhånden resten af bouillonen, lidt af gangen, indtil den er blevet absorberet.
Tag gryden af varmen og rør svampene, 60 g smør, persille og parmesan i risottoen.
Smag til med salt og peber – og din risotto er nu klar til servering.

_____________________________________________

Citrontærte fra Amalfi
Citrontærten med ricotta er frisk og lækker og minder om en bagt cheesecake.

Ingredienser til 6-8 personer

Det skal du bruge
Tærtedejen:
250 g alm. hvedemel, plus ekstra til bordet
50 g flormelis, plus ekstra til at sigte over
¾ dl ekstra jomfuolivenolie
¾ dl Greco di Tufo-hvidvin
½ tsk flydende vaniljeekstrakt
Et nip havsalt
Du kan sagtens bruge en anden tør, frugtagtig hvidvin.

Citroncremen:
5 store økologiske citroner
500 g god ricotta
150 g sukker
2 store æg

Sådan gør du:
Kom mel og flormelis i en stor skål med et godt nip havsalt. Lav en fordybning i midten, hæld olie, hvidvin og vaniljeekstrakt i. Pisk væden sammen og begynd så at arbejde melet ind i den lidt af angen. Vend dejen ud på et meldrysset bord og form en kugle af den. Pak den ind i film og læg den på køl i 30 min.
Rul dejen ud i ca. 3 mm tykkelse på et meldrysset bord og læg den i et tærtefad med løs bund på 25 cm i diameter. Klem dejen op langs kanterne. Skær overskydende dej fri og brug den til at lappe evt. huller, prik bunden med en gaffel, dæk med film og stil dejen i fryseren i 1½ time. Varm ovnen op til 180°.
Blindbag den frosne tærtedej i 25 min., eller til den er let gylden.
Riv i mellemtiden skallen af 1 økocitron og stil den til side.
Pres så mange citroner der skal til for at du får 1½ dl citronsaft, pisk saften sammen med de øvrige ingredienser til cremen er glat. Du kan også blende massen i en foodprocessor.
Hæld fyldet i tærten og bag den i 30 min. Ved 180 g.
Sigt flormelis over og drys den revne citronskal over i de sidste 5 min. Lad tærten køle af på en rist – fyldet ‘gynger’ stadig lidt, men stivner, når den køler af.
Sigt ekstra flormelis over før servering.


Pia Isager

Bonverre

Comments are closed.