Flavios Amfiteater, giganten af sten – Af Monica Lucignano

15 Novembre 2019
Comments off
1.037 Views

Flavios Amfiteater, giganten af sten
Af Monica Lucignano

Når vi omskriver versene i digteren og forfatteren Gabriele D’Annunzio’s værk ”I Pastori” tager vi af sted på en rejse, hvis fokus udspiller sig i området vest for Napoli-bugten, Campi Flegrei”, som grækerne allerede i 529 f.Kr. havde identificeret som et område, der var stærkt kendetegnet ved vulkansk aktivitet. Stedet var af stor interesse især for romerne, der erobrede Cuma, den første græske koloni, hvis arkæologiske park stadig er en stor attraktion, og som gjorde Pozzuoli til den vigtigste havn i Det Tyrrhenske Hav. Områdets generøse frugtbarhed havde de optimale betingelser for oprettelse af kolonier.

Fra Nero til Vespasian
Det flavianske amfiteater, der hæver sig i Pozzuoli-området, er ét af de to romerske
amfiteatre i byen, der går tilbage til 2. halvdel af det 1. århundrede e.Kr. og tilskrives de samme arkitekter, som skabte Colosseum. Amfiteatret, som er opkaldt efter kejser Flavio, blev brugt til kampe mellem gladiatorer og dyr og blev bygget til erstatning for det forrige, fra den republikanske tid, hvis rester desværre blev ødelagt i moderne tid under opførelsen af jernbaneforbindelsen mellem Napoli og Rom.

Flavio-amfiteatret er det tredje største i Italien efter sin kapacitet, ikke efter sin størrelse, da denne ære tilkommer arenaen i Verona, mens grundstrukturen i Pompei-udgravningerne i dag har vist sig at være det ældste amfiteater. Flavio-arenaen består af tre sektioner plus en sektor, der kunne overdækkes med stofmateriale for at beskytte tilskuerne mod regn eller sol (sejldug) og en sektor for kvinder. Teknikkerne, der blev brugt ved opførelsen af Arenaen i Pozzuoli, åbner nye muligheder for tidsdateringen af den; det antages faktisk, at den kunne være ældre end Colosseum i Rom, da den har bevaret sporene af “opus reticulatum” – en type murværk, der brugte skråt placerede fliser, og som netop kan spores tilbage til Neros tid. På den anden side fremhæver det den omhu, som den sidste kejser af Giulio-Claudio dynastiet på Campi Flegrei-området var kendt for, og cementerer hermed den helt centrale rolle, som Pozzuoli havde for Rom i de år.

Stenen af jern.
Pozzolana ser ud til at have været forbillede for mange lignende strukturer – i skønhed og vigtighed – og fremstår næsten intakt i dag; det er et stenet materiale af vulkansk oprindelse, der består af rester af aske og lavagrus, silicium og forskellige pimpsten, som man havde lært at anvende i bygningssektoren, allerede af de før-romerske folk i Syditalien, der brugte det som beton, selv i renæssancen. Et materiale, der krystalliserer, er modstandsdygtigt over for kemiske stoffer og med en fremragende anvendelse til undervandsbrug, og som i vore dage bruges sammen med Portland cement. Dette var årsagen til, at Seneca kaldte den “Jernsten” hvilket fik betydning for, at undergrunden til det flavianske amfiteater er blandt de bedst bevarede fra antikken.
Et materiale, der trodser århundreder og dårligt vejr, så det stadig bruges den dag i dag. Arkitekt Michele Astone * forklarer, at: .”Pozzolana blev brugt af romerne til at udføre cementarbejdet” (opus caementicium). Det blev lavet af brændt kalk (dvs. kalksten brændt ved 900 °). Sidstnævnte blev afkølet med vand og derefter blandet med pozzolana- og tuf- pulver (i det napolitanske og flegrea-området især den gule tuf). Denne blanding betragtes som forfader til moderne beton takket være dens glasagtige og vand-afvisende egenskaber, som blev intuitivt opdaget i antikken og stadig er hovedindholdet i de teknikker, der bruges i historiske eller ligefrem arkæologiske bygningstyper”.
En anden særegenhed ved de underjordiske rum i det flavianske amfiteater, og andre samtidige prestigiøse bygningsværker, er eksistensen af en mekanisme, der krydser monumentet, og som blev fyldt med vand, og som mange århundreder før Leonardo da Vinci muliggjorde simuleringer af en flådekamp i kanalen. Men den vigtigste anvendelse af strukturen var uden tvivl gladiatorernes leg og venationer (simuleringer af jagt, kamp mellem mennesker og dyr). Også her havde Pozzuoli en fordel i kraft af sin placering ved havet, som stedet for sortering af dyr, der kom fra Afrika.

Visigoterne fra Roms hærgen forårsagede store skader i Capua og Pozzuoli, som blev plyndret for store skatte, og arkæologen Amedeo Maiuri, som i 1930’erne stod for udgravningerne i det flegraiske område, kunne intet gøre; meget kom frem, som f.eks. de to statuer af Trojan, der er bevaret til den dag i dag, men langt de fleste historiske beviser på det flavianske amfiteater blev ødelagt eller stjålet. Alligevel forbliver charmen ved en udflugt i et af de mest fascinerende områder af Campania Felix dog intakt.

*Ph.D. Student
Ing. Michele Astone

Comments are closed.