Ultime novità
IN LIBRERIA sull’Italia (novembre 25, 2023 5:11 pm)
Italiens vulkanvine Af Carlo Merolli (novembre 11, 2023 5:32 pm)
SICILIA BEDDA di Luisa Del Prete (ottobre 30, 2023 5:13 pm)

Nørrebro – verdens mest cool kvarter

19 Febbraio 2022
Comments off
853 Views

Nørrebro
verdens mest cool kvarter
Af Jonas Neivelt

Kan man overhovedet rangere verdens mest cool kvarterer? En skeptiker vil mene, at det kommer an på smag og behag, og at et forsøg på at rangere den slags, ikke giver megen mening. Ikke desto mindre har det britiske rejse- og kulturmagasin Time Out gjort forsøget, og det skabte røre i den københavnske andedam. På den gode måde. For Time Out udpegede nemlig Københavns eget Nørrebro som verdens mest cool kvarter. Så tillykke hvis du bor i København eller har planer om en tur til byen.

Restauranter, barer og cafeer skyder op i høj fart i det gamle arbejderkvarter side om side med kunstgallerier. Jægersborggade på det centrale Nørrebro var engang mest kendt for narkohandel. I dag er der i stedet flere kunstværksteder og gallerier. Time Out fremhæver Nørrebros høje frekvens af gode restauranter og barer som noget af det, der gør kvarteret så beundringsværdigt. En af Nørrebros bedre restauranter har da også et italiensk islæt. Det drejer sig om den venetiansk-inspirerede restaurant Cicchetti, som ligger midt på Nørrebros hovedfærdselsåre Nørrebrogade.

Cicchetti blev åbnet i 2017 og ejes af Nina Kryzisa Sørensen og Rikke Kolding Pedersen. Tidligere havde de restauranten Spiseri, som også lå på Nørrebro. Dengang var Nørrebros madscene helt anderledes.

”Da vi åbnede Spiseri tilbage i 2011 var folk i restaurantbranchen helt overraskede. De spurgte os: ‘kan man virkelig have en restaurant så langt uden for byen?’ Men vi åbnede altså en rigtig restaurant på Nørrebro alligevel. Nogenlunde samtidig åbnede restauranterne Relæ og Manfreds i Jægersborggade, og siden er der bare kommet flere og flere til. Ingen siger længere om Nørrebro, at det er langt uden for byen”, fortæller Nina Kryzisa Sørensen.

De mange restauranter i området skaber naturligt nok konkurrence om gæsterne, men meget tyder alligevel på, at der er plads til alle restauranterne.

”Hvis man kan følge med på kvaliteten, lader det til, at der er gæster nok til alle restauranterne på Nørrebro. Især efter genåbningen af samfundet oven på corona-nedlukningerne er vi blandt restauratørerne enige om, at vi aldrig har haft så travlt, som vi har nu”, siger Nina Kryzisa Sørensen.

Gourmetkebab
Nørrebro er et etnisk broget kvarter, og selv om der i de senere år er skudt mange pæne restauranter op, er der ingen tvivl om, hvad Nørrebros ‘nationalret’ er. Shawarma, kebab, kært barn har mange navne.

Længere ude ad Nørrebrogade ligger en af byens største kebabrestauranter. Det drejer sig om Kösem, som er flerfoldige vindere af det prestigefyldte Nørrebrogademesterskab i shawarma. Også på Kösem mærker de til, at der er sket noget på Nørrebros madscene.

”Vores gæster forventer helt klart noget mere, end hvad de plejede at forvente af en kebab. Men vi sætter også vores egne forventninger til os selv højt. Vi skal levere noget mere end det normale kebabsted nede på hjørnet”, fortæller restaurantchef på Kösem Julie Kamper.
Denne forhøjede kvalitet på Nørrebros kebabscene kommer også til udtryk i Kösems kundekreds.

”Vi har langt flere etnisk danske gæster end tidligere. Jeg tror, det er gået op for de etniske danskere, at kebab er meget mere end noget, man spiser, når man har tømmermænd”, siger Julie Kamper.

Både hvad angår de billige restauranter som Kösem og de noget dyrere restauranter som Cicchetti er der altså sket en markant forandring på Nørrebros restaurantscene. Begge steder fremhæver kvaliteten som det vigtigste element. Hvis kvaliteten er i orden, skal der nok være kunder nok, og konkurrencen mellem de forskellige restauranter er sund, mener Julie Kamper:

”Vi hjælper hinanden restauranterne imellem. For eksempel sender udveksler vi tit aftensmad mellem restauranterne, så personalet også kan få noget andet at spise, end det, vi har på vores egen restaurant”, siger Julie Kamper.

Et forandret Nørrebro
Som Nina Kryzisa Sørensen antydede, er det ikke mange år siden, at denne restaurantscene var helt fremmed for Nørrebro. For kun ti år siden var det en meget stor satsning at forsøge sig med rigtige restauranter på Nørrebro, selv om kvarteret ligger en kort gåtur fra Københavns centrum. Der er med andre ord sket noget.

Hvad der er sket, forklarer Allan Mylius Thomsen. Allan Mylius Thomsen er blandt mange andre ting historiker og kommunalpolitiker. Han har et firma, som laver byvandringer i byens forskellige kvarterer. Og så er han født og opvokset på Nørrebro i 1948. En helt anden tid.

”Dengang var Nørrebro et klassisk arbejderkvarter. Her var industri og boliger, hvor arbejderne boede. Det var ikke et kvarter som Vesterbro, som hurtigt også blev en slags forlystelseskvarter. Nørrebro var et rent arbejderkvarter”, fortæller Allan Mylius Thomsen om Nørrebros fortid. Han fortsætter:

”I 1970’erne og 1980’erne var København og Nørrebro en gammel, fattig by, som veluddannede mennesker flygtede fra. I København boede groft sagt kun fattigrøve, studerende og pensionister. Men det lykkedes altså at vende skuden. På Nørrebro skete det ved, at studerendes forældre købte billige lejligheder på Nørrebro til deres børn. Studerende vil også gerne gå i byen, og det skabte et helt nyt byliv med beværtninger og caféer på Nørrebro. I begyndelsen var dette miljø inde ved Sankt Hans Torv, men med tiden har det bredt sig til resten af Nørrebro”, forklarer Allan Mylius Thomsen.

Det er både godt og skidt.
”Det er godt, at København og Nørrebro er blevet yngre. Vi har på ret få år fået en meget yngre og mere levende by. På den anden side er en del af den solidaritet mellem Nørrebros indbyggere, der tidligere eksisterede gået tabt. Det er meget mere individualistisk i dag. Og det skaber nogle sammenstød, når de nytilkomne boligejere for eksempel ikke kan lide, at der ligger et gammelt værtshus der, hvor de bor”, siger Allan Mylius Thomsen.

Denne kontrast mellem det gamle og det nye Nørrebro oplevede ejerne af Esrom Kroen, da de åbnede deres værtshus tilbage i 2015. Esrom Kroen fremhæves af Time Out som et af byens billige værtshuse. Men så skulle de have set et billigt værtshus på Nørrebro i gamle dage.

”I 2015 overtog vi et gammelt værtshus inklusive stamklientel og personale. Vi blev generelt taget godt imod i lokalområdet, men det var aldrig vores intention at drive stedet videre, som det var før”, fortæller Jakob Bennetsen, som er bartender på Esrom Kroen.

”På Esrom Kroen lugter her lidt af værtshuse i gamle dage, men samtidig har vi også kvalitetsprodukter. Her er både billige bajere og gode cocktails”, forklarer Jakob Bennetsen.

Med deres kombination af billige bajere og gode cocktails har Esrom Kroen fulde huse med især yngre gæster. Og det er måske forklaringen på, at Nørrebro er så cool, som det ifølge Time Out er. Her er noget for enhver smag. Men et ord går igen hos Cicchetti, Kösem og Esrom Kroen. Kvalitet.

 

Comments are closed.