DANSK DESIGN I MILANO Af Charlotte Steiner

5 Novembre 2022
Comments off
602 Views

DANSK DESIGN I MILANO
Af Charlotte Steiner

Hvert år finder den vigtigste begivenhed for designafhængige sted i Milano: Milan Design Week, eventet består af Møbelmessen “Salone Internazionale del Mobile” udenfor byen i hallerne på Rho Fiera og inden i byen med navnet “Fuori Salone” (udenfor messen). Normalt er det i april, men i år er datoerne 7.-12. juni pga. Covid.

Salone del Mobile holder i år 60 års jubilæum og har over 262.000 besøgende fra 173 lande. Der er 2.175 udstillende firmaer, heraf 27% fra udlandet og 600 unge designere. Blandt udstillerne er 10 danske firmær, og nogle af dem har nu deltaget i 25 år. Det er brands som Cane-line, Dan-form,Flexlux, Theca, Hjort Knudsen, Linie Design, Sika-Design, Softline, Tine K Home og Vola.

Fuori salone startede i 2003 med et sæt af begivenheder, der foregår i forskellige områder af Milano, især Brera området bliver i de seks dage til et stor showroom for designere.
Vi fra Den danske italienske kunstforening DIAA besøger Rossana Orlandi der i 2002 besluttede efter 30 år, at udskifte modeverdenen med et kunst- og designgalleri i Via Matteo Bandello. Fra det øjeblik, hun tog springet, blev det et sandt mekka for design, der bringer kreative og designere fra hele verden til Milano.
Rossana Orlandi vælger i samarbejde med
Den Danske Ambassade, at skabe The Danish House med fokus på Dansk Design. Som kurator for Det Danske Hus – fortæller Rossana Orlandi – “jeg blev klar over, hvor mange positive oplevelser at bo i et dansk hjem kan fremkalde. Og ønsket var ikke kun at skabe et dansk hus, men følelsen af at tage til Danmark!”
Deltagere af Det Danske Hus var Architectmade · Bang & Olufsen · Carl Hansen · Ferm Living · Gabriel · Helene Blanche · House of Finn Juhl · Louis Poulsen · Menrøe · Mumutane · Muuto · Royal Copenhagen · Studio Roso.

En af de deltagende firmaer Architectmade fortæller om deres koncept: “Det er mere end en kollektion. Det er en filosofi. Vi søger i arkiver og tegninger af de mest anerkendte arkitekter og finder talentfulde arkitekter for at skabe tidløse ikoner, der kan videregives i generationer. Architectmades produkter er designet med en arkitekts præcision og visionen af en kunstner. Vi tror på at bevæge os væk fra en “smid væk kultur” og fejre tidløse produkter, der holder. Med fremragende håndværk sammen med tre runder af kvalitetskontrol, er de lavet til at tåle tidens tand.

På samme location er Rossana Orlandi og hendes datter Nicoletta Orlandi Brugnoni vært for den fjerde udgave af RoGUILTESSPLASTIC 2022, et internationale projekt påbegyndt i 2019 med den hensigt at starte blandt det internationale kreative samfund en ny filosofi om design og produktion med materialer, der er genbrug af affald.
På “Fuori Salone” udstiller den danske Milano-baserede arkitekt og industriel designer Mikal Harrsen i eget showroom. Han har arbejdet med premium brands som Royal Copenhagen og Cassina og i 2011 grundlagde han det københavnske Brand MA/U Studio. I 2017 blev firmaet opkøbt af De Padova/Boffi Group og han blev udnævnt som executive brand director og flyttede til Milano.
I 2019 startede han det nye brand Design Editions, et sortimentet med begrænsede antal udviklet i samarbejde med anerkendte internationale designere og arkitekter, produceret af de bedste italienske producenter som DeCastelli og Bonacina 1889.

Mikal Harrsen fortæller: ”Mange spørger; “så hvorfor er dette ikke kunst?” Det er fordi det er skabt af designere med den hensigt at skabe et design, der tjener som en undersøgelse af det æstetiske forhold mellem hverdagsmaterialer, designerens kreativitet og endelig de produktionsteknikker, designeren bruger, hvad enten det er højteknologiske eller ældgamle håndværksmetoder”.
At definere hvor grænsen går mellem kunst og design kan være svært, men vi fra Den danske Italienske Kunstforening DIAA nød besøget og glæder os over det tætte samarbejde mellem Danmark og Italien.

Comments are closed.