Der er en anden by uden for murenes grænse. Af Luisa Del Prete

29 Aprile 2023
Comments off
416 Views

Der er en anden by uden for murenes grænse
Den arkæologiske park i Pompeji stopper aldrig med at forbløffe
af Luisa Del Prete

Et af de steder, der stadig skaber en tydelig sammenhæng mellem napolitansk og romersk historie, er den arkæologiske park i Pompeji (NA): den største arkæologiske arv, der går tilbage til det antikke Rom, fuldstændig begravet efter Vesuvs udbrud i 79 e.Kr. og bragt frem i lyset på initiativ af Charles III af Bourbon fra 1748. Disse uvurderlige arkæologiske fund er blandt de vigtigste UNESCO-aktiver, og hvert år fordyber millioner af besøgende fra hele verden sig i gaderne og templerne, som et dyk ned i fortiden, for at genopleve det store Roms antikke imperium.

Selvom der er gået mange år, viser den antikke by Pompeji stadig nye sider af sig selv, takket være de talrige genåbninger og opdagelser. For nylig blev Pompejis mest symbolske hus, Vettii-huset, genåbnet. Boligen, der er blandt de rigeste i Pompeji, var sat under beskyttelse af Priapus, velstandsguden, der er malet til højre for døren, som symbol på ejernes økonomiske velstand: brødrene Aulus Vettius Restitutuse og Aulus Vettius Conviva, frigivne slaver, som blev rige takket være handel. Huset er en stor villa med enestående fresker, der er berømte over hele verden og derfor indgår i alle guider og rejseplaner. Den imponerende have er bestrøet med en rigdom af skulpturer.
Boligen blev udgravet mellem 1894 og 1896 og blev lukket for offentligheden i 2002 på grund af påtrængende restaureringsarbejde, men frem for alt for at gøre tagene sikre. Efter omkring 14 år, i 2016, virkede dette arbejde på huset næsten færdigt, og det blev delvist genåbnet.

Desværre blev det dog lukket for besøgende igen i 2020 på grund af restaurering af freskoerne, som var blevet praktisk talt ulæselige på grund af voks, der tidligere var blevet påført. Desuden indebar lukningen i 2020 også en restaurering af gulve og søjlegange og den sidste fase af den fuldstændige renovering af tagene, som endte i december 2022 med den fuldstændige genåbning af villaen. Efter tyve år kan man endelig vende tilbage til at beundre den, i al dens pragt.

Nyhederne om de arkæologiske udgravninger i Pompeji er dog ikke altid positive. I nyere tid er man blevet bekendt med Civita Giuliana, et distrikt 800 meter udenfor bymuren om den antikke by Pompeji. En af hovedakserne for vejnettet, der forbinder den øvre del af byen med landskabet omkring den, og det er her, udgravningen af den aktuelle villa finder sted.
Et ekstraordinært fund, men grunden til, at det blev fundet, er ikke den bedste: villaen blev længe bestjålet af gravrøvere eller kriminelle, der plyndrer kulturarven for at opnå økonomisk fortjeneste takket være salget af stjålne genstande på de illegale markeder. Gennem underjordiske tunneller havde gravrøverne gravet en akse, der krydsede vejen fra nord til syd, startende fra kælderen i den tilgrænsende bebyggelse og frem til den romerske villa. Gennem denne tunnel kunne kriminelle snige sig ind i villaen og stjæle alle de historiske genstande, og derefter sælge dem gennem det ulovlige marked for kunstværker: en forretning, der har vist sig at være blandt de vigtigste i verden.

Direktøren for den arkæologiske park i Pompeji Gabriel Zuchtriegel blev for nylig interviewet af Magazine Informare som en del af en undersøgelse af ulovlige udgravninger. Her hævder han, at: «Der er en næsten “romantisk” fortælling om gravrøvere, der ikke forstår kompleksiteten og de skadelige virkninger disse aktiviteter har på kulturarven. For eksempel, ved udgravningen af Civita Giuliana er de arkitekter, der skabte tunnelen, der førte fra deres bolig, den sidste detalje i en stor mekanisme. En trafik, der er styret på en næsten videnskabelig måde, der garanterer overførslen af disse værker til udlandet (Schweiz, USA, osv…). Her er der efterfølgende systemer til at skjule værkernes oprindelse eller skabe en falsk, for at retfærdiggøre deres tilstedeværelse: som det blev gjort med Doryphoros eller med andre Pompejanske fresker, som vi finder i USA. De retfærdiggøres som “familiearv”, for eksempel i Schweiz, så man mister muligheden for at spore dem tilbage gennem generationerne, idet der siges, at “det altid har været et familieaktiv”. En anden meget almindelig begrundelse er at de findes i internationale maritime farvande: hvilket er umuligt, da netværkene til at finde en udgravning ikke når ned i sådanne dybder».

Det er hele sider af historien, der er totalt plettet af kriminelle, som ikke har den mindste opfattelse af den skade, de kan forårsage på Italiens kunstneriske og kulturelle arv. Netop derfor blev “Museet for reddet kunst” oprettet i Rom for at vise offentligheden de værker, der er stjålet fra det ulovlige kunstmarked og returneret til samfundet.

De kriminelle, der er ansvarlige for plyndringen af Civita Giuliana, er takket være anklagemyndighedens undersøgelser blevet identificeret. Men de er det sidste hjul i et meget større system: selve fænomenet, tyveri af kulturelle værdier, er stadig udbredt i hele landet, men frem for alt i det sydlige Italien (hovedsageligt i Campania og Puglia). Politiet og anklagerne har fået øjnene op for problemet: Eftersøgningerne er blevet udvidet, men gravrøverne er altid rundt om hjørnet.
Men den antikke romerske by holder aldrig op med at forbløffe: der findes et andet underjordisk Pompeji, som endnu ikke er blevet opdaget. Startende netop fra Civita Giuliana og videre mod indgangen til udgravningerne, er der faktisk et enormt område, der i øjeblikket er anvendt til landbrug, hvorunder der højst sandsynligt er en anden by gemt, der kan blive bragt frem i lyset.

Spændt op mellem lys og skygge, mellem værker stjålet af kriminelle og aktiver, der endnu ikke er opdaget, fortsætter denne by efter århundreders historie stadig med at overraske og forundre enhver, der er ved at besøge den. En enorm arv at studere og elske, men frem for alt at bevare og beskytte.

Comments are closed.