Turen går til … Potenza, Basilicata Af Mette Nepper Stagehøj Jørgensen

22 Luglio 2023
Comments off
562 Views

Turen går til … Potenza, Basilicata
Italienskstudiet ved Københavns Universitet Forår 2023
Af Mette Nepper Stagehøj Jørgensen

I slutningen af marts 2023 besøgte 17 studerende samt 3 undervisere fra italienskstudiet på Københavns Universitet en af Syditaliens måske mest ukendte regioner, Basilicata. Regionen ligger vest for Napoli og Amalfikysten, har Bari mod øst og er den region, der er placeret i svangen af støvlelandet.

Hvert år besøger italienskstudiet en ny region på deres studietur. Målet er, at de studerende får et konkret indblik i, hvad de 20 forskellige regioner i Italien kan, og dermed også danner sig et mere dybdegående billede af Italien som helhed. Ofte går turene til regioner, som nok ikke er de mest turistede, for Italien består jo ikke kun af Milano, Firenze og Rom.

Jeg var glad for, at studieturen denne gang gik til en region, jeg endnu ikke havde besøgt. Vi havde base i Potenza, hovedstaden i regionen, hvor vi brugte den første dag på at gå på opdagelse og også deltage på en guidet tur. Dagen afsluttede vi på det lokale universitet, hvor vi deltog i en lektion om den lucanske dialekt ved professor Patrizia Del Puente. Det er den dialekt, de taler i Basilicata, og den afviger en del fra de andre syditalienske dialekter, som man måske har overhørt på en ferie til Sicilien. Efter lektionen blev flere fra studiet interviewet til RAI 1’s lokalnyheder. Overskriften var ”Danskerne i Potenza” om vores oplevelse i regionen.

Dagen efter gik turen til Matera. Nogle kender måske denne by fra FN’s UNESCO-liste over verdensarv eller diverse film såsom Mel Gibsons Passion of the Christ (2004) eller James Bonds No Time to Die (2021). Vores tur til Matera var som at rejse tusindvis af år tilbage i tiden. Matera er den tredjeældste by i verden, lige efter Aleppo i Syrien og Jeriko i Palæstina. Den antikke fornemmelse var tydelig på vores tur. I de små kringlede gader og blandt de mange trapper ser man ikke mange biler og scootere. Desuden er de fleste boliger i Matera primært bygget af kalksten, som man i Danmark også kan finde ved Stevns Klint. Byen bliver ofte refereret til: Città dei Sassi. I kalkstensvæggene kan man finde fossiler – vi var heldige at finde et par fossile muslinger i de kringlede gader, da vi var på guidet tur i byen. Matera er de seneste år blevet en velkendt turistdestination, og mange af gæsterne booker værelser i de grotter, som indbyggerne boede i helt indtil midten af 1970’erne under meget primitive forhold. Mennesker og dyr boede under samme tag, og ofte var der ikke installeret rindende vand. Grotterne er nu moderniseret.

Jeg havde inden studieturen set en del frem til vores besøg i Basilicata, da vi forinden havde haft undervisning i noget af alt det, som regionen har at byde på. Både hvilke kulinariske specialiteter den har, dens historie i forhold til af Italiens samling (1861), forskellige virksomheder,

berømte kunstnere m.m. Men, som det er med sprogfag, tror jeg personligt, at man lærer en hel del ved at opleve kulturen ude i virkeligheden.

I vores undervisning havde vi blandt andet læst dele af en bog af kunster og antifascist, Carlo Levi (1902-1975), Kristus standsede ved Eboli (1945) (Cristo si è fermato a Eboli). Det var derfor også ret oplagt, at vi tog en dagstur til Aliano, som er den by, Levi blev forvist til og i dag ligger begravet.

Aliano er en lille landsby på toppen af en bakke med udsigt over bjergene – og så er der helt stille. Ligesom i Matera kunne man tydeligt mærke historien og den inspiration, Levi havde fået til at skrive sin fortælling. Byen med sine blot 880 indbyggere gør ikke meget stads ud af sig – men vores tur hertil bliver nok et af mine vigtigste minder. På vores tur var vi på besøg i den lokale kirke og dertil kirkegården, samt guidet tur i det hus, hvor Carlo Levi skrev og boede under sin forvisning i 1935-36 pga. sin antifascistiske aktivisme. Huset var indrettet som dengang, han selv boede der, og var et fint indblik i hvordan det simple liv udenfor storbyen var.

Efter besøget var vi alle blevet inviteret af borgmesteren til aperitivo i det lokale kulturcenter. Med en aperitivo havde vi nok forventet et lille glas bobler og måske nogle chips,
men i Aliano ved de, hvordan man serverer for sine gæster. Vores femretters frokost inkluderede antipasti, herunder lokale oste og skinker, hjemmelavet pasta med frisk tomatsauce, diverse udskæringer af kød, de sødeste italienske jordbær og ikke mindst peperoni cruschi. Det sidstnævnte er en specialitet fra regionen, også kendt som ”det røde guld i Basilicata”. Snacken er en tørret sød peberfrugt, som sommetider bliver friturestegt – både spist som den er, men også brugt i pasta og som topping.

Et besøg i regionen Basilicata kan kun anbefales, og der er noget både for de historisk og kulturelt interesserede og også dem med sans for god mad og vin. For mig som studerende er det inspirerende at være på studietur. Det giver mig en ekstra motivation for at lære endnu mere om Italien, og via studieturen kan vi også få mulighed for at finde sammen på kryds og tværs af studiet. Vi får fælles oplevelser og minder, vi kan dele med hinanden.

_________________________________________________________________________

Mette Nepper Stagehøj Jørgensen er bachelorstuderende på Københavns Universitet og læser Italiensk Sprog og Kultur. I sin fritid underviser hun i italiensk for 12-17-årige på Ungdomsskolen i Københavns Kommune og holder af at lave italiensk mad.

Comments are closed.