Historier om livet, om vinmarker… om vin i Danmark af Luca Morelli

20 Gennaio 2024
Comments off
389 Views

Historier om livet, om vinmarker… om vin i Danmark
af Luca Morelli

Fra amatørproduktion til den professionelle sektor oplever den danske vinbranche en markant ekspansion efter liberaliseringen i 2000. Vingården By Stokkebye, beliggende på Fyns østkyst, er en af de mest etablerede og producerer over 17.000 flasker vine af høj kvalitet om året, også takket være den italienske vinproducent Matteo Barbaccis ekspertise.

Jeg havde bestemt ikke forestillet mig, efter at være flyttet til Danmark, at jeg i slutningen af september ville kunne bruge dagevis i en forårsjakke på at gå gennem vinmarker. Klimaforandringer og legalisering af produktionen har gjort dette muligt.
Danmark blev anerkendt som vinregion af EU i 2000. Fremgangen af professionelle producenter har været hurtig, og der er nu mere end 100 af dem, hovedsageligt koncentreret om kysterne i 4 regioner: Jylland, Lolland, Nordsjælland og Fyn. Sidstnævnte har på det seneste opnået en særlig kvalitet. Vinhuset By Stokkebye er et eksempel på hvorfor.

Grundlagt i Bovense (Nyborg) af ægteparret Helle og Jakob Stokkebye i 2009, efter flere års studier og forsøg med forskellige druer, fandt den sin niche i produktionen af hvidvine. Den omgivende kalkstensjord egner sig perfekt til vinificering af mousserende vine.

Kælderens yndlingsdruesort er pinot noir, strengt vinificeret i hvid, både for Coco, 11%, lagret på træfade i 12 måneder (2021, 249 kr), og for Stella Mary, en vindende klassisk metode, i 2022 kåret til bedste “Dansk Mousserende Vin” (2021, 549 kr). Den anden hoveddrue er Solaris, nok den mest brugte i danske vine. Af denne hvide drue produceres Liva (269 kr), helt modnet på egetræsfade, og Frank, halvlagret i stål, hvilket gør den friskere, mere blomstret og lettere at drikke end den første. Den eneste røde er Victor, en forstærket vin, der ligner portvin, fremstillet 100% af Golubok-druer.

Liva, Stella og Victor er navnet på børnene af Helle og Jacob. Frank er navnet på Stokkebyes labrador. En sand familiehistorie.
Deres filosofi er klar: Naturvin, med så få indgreb som muligt, opretholdelse af en økologisk og bæredygtig tilgang. “Da jeg tog beslutningen om at begynde at producere vin, troede selv min datter, at jeg var ved at blive skør” fortæller Jakob; “og det er rigtigt, at lave vin indebærer en vis risiko. Hvis vi var stoppet for at lave detaljerede beregninger, før vi startede denne virksomhed, ville vi sandsynligvis aldrig være startet. Kun lidenskab kan kompensere for alt det engagement, der ligger bag. Hvis du gør det for pengenes skyld, er det bedre at gøre noget andet.”

Grundlæggeren ser ud til allerede at have levet tusind liv, altid forbundet med gæstfrihed og catering; han har arbejdet i adskillige Michelin-restauranter, åbnet en fiske- og skaldyrseksportvirksomhed i Sydøstasien og endda taget et butlerkursus i Storbritannien. Uddannet i Frankrig var han blandt de første sommelierer på dansk jord; “men det er anderledes at prøve vin end at gøre det”, tilføjer grundlæggeren.
“Dansk vin er stadig dyr i forhold til andre markeder, men produktionsomkostningerne er højere, og EU yder ikke økonomisk støtte her,” fortsætter Jacob. “Folk sætter pris på vores vin. Den har en stærk syre, og nogle franske eksperter siger, at den har egenskaber, der minder om de champagner, der blev produceret for mere end 60 år siden.”

Lad os smage på druerne. For det meste er den næsten modnet til det rigtige punkt: “høsten fortsætter hele oktober” forklarer vingårdens ønolog, toscaneren Matteo Barbacci, som bor et stenkast fra vinmarkerne og bød mig velkommen under besøget. Efter at have forfinet kunsten at lave vin i Italien og i Australien, endte han lidt tilfældigt i Danmark: “Gennem Facebook-gruppen Traveling Winemakers blev jeg opmærksom på, at der blev lavet vin her. Jeg var lidt overrasket og fascineret. Efter at have kontaktet Helle og Jakob, besluttede jeg mig og ankom i marts 2023.”

En årsag til hans beslutning er også filosofien om og parametrene for bæredygtighed: “Normalt i Italien udfører selv de mest dygtige 10-15 behandlinger om året på jorden. Her laver vi 5-6. Og kobberbehandlinger er tilladt.”
Han har det godt og bliver faktisk om kort tid fulgt af sin kone og 12-årige datter. “Jeg føler mig tilfreds med valget om at komme hertil. Der er en udveksling af meninger, og de hører mig, når jeg foreslår noget, ja, jeg føler et generelt konstant ønske om at teste sig selv. Og jeg bliver også involveret: Forskellen i klima sammenlignet med Italien er bemærkelsesværdig, og nogle gange er det ikke nemt at finde løsninger i landbruget.”

Da han svarer på spørgsmålet om sine næste mål, stråler Jacob nærmest: “Fremtiden er lovende, både for By Stokkebye og for de andre danske producenter. Der er i øjeblikket 200 hektar vinstokke i landet, og der kommer flere. Vi arbejder nu på at opdatere økologisk certificering. Den anden mission bliver at overbevise Matteo om at holde op med at ryge (griner, red.).”

Matteo har også klare tanker om fremtiden: “Min familie har altid haft en gård, og som barn husker jeg begejstringen i september, hvor det var høsttid. Mine bedsteforældre lavede Chianti Classico, og jeg klatrede i baljerne. Jeg drømmer også om at åbne en, måske endda i Danmark. Her er vinens historie i støbeskeen. Det skal skabes.”

By Stokkebye er beliggende Kertemindevej 152, Nyborg. Åbent for offentligheden fredag og lørdag 11-16. For yderligere information: Info@bystokkebye.com.

Comments are closed.