Buenos Aires, byen, hvor italienerne føler sig hjemme

Der er opstået et bånd mellem italienerne i Danmark og italienerne i Buenos Aires, den første oversøiske by, der kan bryste sig af kvalitetsstemplet Made by Italians.

”Men staten er ved at gøre noget,” forsikrer Paola os. Også hun er af italiensk afstamning på moderens side, og det er hun stolt af. ”Skoler, ambulatorier og et minimum af sociale tiltag, der giver dem mulighed for at flytte derfra.” Det forekommer os umuligt, men det ser ud, som om nogen faktisk har gjort det.
I byens beboelseskvarterer ligger den ene elegante, historiske bygning efter den anden i de mindre, ensrettede gader og er velholdte og rolige. Også her er det almindeligt, at der sidder vagter i de rummelige og betryggende forhaller, der er indrettet overdådigt og en smule gammeldags. Vi føler os hjemme her, og de mange butikker med skilte med italienske efternavne gør os nostalgiske.
Det italienske samfund i Argentina har skabt så stærke bånd, at det afspejler sig i de sociale og kulturelle forhold i landet Buenos Aires har ca. 300.000 indbyggere af italiensk afstamning og de højeste skyskrabere, der stræber mod himlen. Det er en enorm by, velstående og mangfoldig, og i havnen er der en livlig trafik af transatlantiske skibe med passagerer og varer. Byen summer af kultur, og det, der gør den så tiltrækkende, er det multikulturelle samspil, og nu som før er her en lille, levende og pulserende italiensk tilstedeværelse. Italienerne er ikke længere immigranter med kufferter af pap, men heller ikke højtuddannede teknologer. En undersøgelse af, hvorfor de er indvandret, har vist, at det næsten aldrig er ønsket om at finde arbejde, der er den vigtigste årsag til
deres valg. Bevæggrunden er snarere den luft, man kan indånde der, et ønske om udvikling, fordi her stadig kan ske meget, og en lyst til at prøve noget nyt. Der er et behov for at lægge planer for sit liv, som ikke har været muligt i Italien i alt for lang tid.
Caminito, kunst, tango og nostalgi Beboerne i La Boca kalder sig stadig for xeneizes (genovesere på genovesisk dialekt), og på fodboldklubben Boca Juniors officielle trøjer står der også xeneizes. Vi befinder os i det farvestrålende kvarter La Boca, hvor den majestætiske Rio della Plata, der er så bred, at den ligner et hav, løber sammen med floden Riachuelo. Her slog mange genovesere sig ned i anden halvdel af attenhundredetallet, og her indånder man mere end noget andet sted hjemlandets luft. Kvarteret er lige så malerisk, som det altid har været, og Buenos Aires’ indbyggere opfatter det som et eksotisk sted. Det er noget særligt, fordi de italienske immigranter malede de små huse over med skibsmaling, der var blevet til overs. Det blev til et mini-Genova, der skulle genskabes for enhver pris mange tusind kilometer væk. Men man kan opleve ægte charme, der tit er svær at skille fra svindel, på kvarterets mest berømte kunstmalergade Caminito, hvor man slet ikke kan undgå at møde tangodansere, der genopliver fortiden og genskaber den lidenskabelige stemning fra gamle dage.

Det nye og lovende brand – Made By Italians – blev skabt i Danmark i 2014 af to italienere og er allerede nået til Tyskland, Holland og Sverige. Det styrker båndet mellem italienere i hele verden og understøtter et produkt, der skal være et sidestykke til mærket Made in Italy, ved at drage de producenter frem i lyset, der fremstiller ægte italienske varer uden for Italien.

Leave A Comment