Gorgonzola giver smag i køkkenet

12 Giugno 2017
3.752 Views

I Danmark ender de fleste gorgonzolaer på ostebordet. Men de fleste (nord-)italienere ved, at Gorgonzola også er en vigtig spiller i madlavningen. Der findes to typer af gorgonzola, der på hver sin måde sætter præg på retterne.

Gorgonzola stammer fra området omkring byen Gorgonzola tæt ved Milano, og osten er formentlig blevet fremstillet der siden 900-tallet. Nogle kilder fortæller, at Stracchino di Gorgonzola, som den oprindeligt hed, i starten blev fremstillet med efterårets mælk, når køerne kom ned fra bjergenes enge.

Der er grundlæggende to typer Der findes i dag to typer af gorgonzola: ”Dolce” og ”Piccante”. Typen ”Dolce” er lagret minimum 50 dage, og her har vi den bløde og meget cremede gorgonzola, som italienerne selv spiser mest af. Typen ”Piccante” er lagret i mere end 80 dage, og har en mere fast og lidt smuldrende konsistens, ser mere blå ud og
smager mere pikant, og måske en anelse skarpt. Begge oste er lavet på pasteuriseret komælk.
Gorgonzola-kokkens tips En times kørsel fra Milano holder kokken Andrea Ferrari til. Han har gennem flere år specialiseret sig i at bruge gorgonzola i sit køkken. Hans hofretter spænder fra små delikate antipasti og salater til risotto, pastasaucer, fiske- og kødretter til desserter som for eksempel pæretærte med gorgonzola. Selv bruger han mest Gorgonzola Dolce, da denne ost giver en mild smag. Kræver retten lidt ekstra smag, pifter han den op med den lidt kraftigere Gorgonzola Piccante.
Du kan finde Andreas restaurant ”Osteria Vineria” på Via Suno, 31, 28040 Mezzomerico.

Leave A Comment