ITALIENERE ER VERDENS SUNDESTE

12 Giugno 2017
6.829 Views

Bloombergs Globale Sundhedsindex rangerer Italien som verdens sundeste land. Årsagen kunne meget vel være Middelhavskosten, der med sit udgangspunkt i friske råvarer, indhold af sunde fedtstoffer, mange fibre og masser af grønsager og bønner, samt vin, bidrager til et sundt liv.

Italien er nu officielt verdens sundeste land, målt på forventet levetid, dødsårsager, og sundheds-risici, som højt blodtryk, rygning, fedme og mental sygdom. I hvert fald hvis man skal tro Bloomberg Global Health Index, som placerer Italien på førstepladsen over 163 lande. De øvrige top fem, er Island, Schweiz, Singapore og Australien. Sverige er nr. 10, og Danmark er en ikke imponerende nr. 28. En italiener, født i dag, kan forvente at leve til godt op i 80’erne og være i bedre form end for eksempel briter og amerikanere, som har langt flere tilfælde af højt blodtryk, sukkersyge, fedme og hjertekarsygdom. Og dette på trods af, at Italien for øjeblikket er i en sørgelig forfatning: Væksten er stagneret, 40 pct. af de unge er arbejdsløse og landet har en enorm statsgæld. Så her må noget andet være på spil, og Bloomberg mener, det er kosten. Middelhavskosten blev berømt i hele verden, da det viste sig at Italienerne, der ifølge den populære opfattelse stort set levede af pasta of pizza og masser af ekstra jomfru olivenolie med et glas vin eller to til, rent faktisk havde færre livsstilssygdomme end folk i de rige vestlige lande, og som ikke blev tykke og fede. Især amerikanerne gøs, nu havde de spist salat uden dressing og omelet uden æggeblommer og drukket isvand til i flere år, men tog stadig på, mens italienerne, der væltede sig i olivenolie og drak vin til maden, var betydelig sundere og slankere og levede længere. Der har siden været forsket intenst i Middelhavskosten, som spises i alle landene i Middelhavsområdet. Der er er foretaget en stribe videnskabelige undersøgelser, der overvejende har bekræftet tesen om, at Middelhavskosten er vejen fem, hvis man vil leve et sundt, godt og langt liv. Middelhavskosten er også gavnlig for den aldrende hjerne. Alle menneskers hjerne skrumper med alderen, men nu viser et helt nyt studie fra Skotland, publiceret i Neurology, at folk i 70’erne, der holder sig til Middelhavskosten, mister mindre hjernemasse end de, der spiser den traditionelle skotske kost. Og da Middelhavskosten smager så umanerlig godt, er det helt klart en win-win situation for os alle: Et langt liv, hvor man kan nyde dejlig mad.

 

Leave A Comment