Edderkopper, ørne, frøer og meget andet godt – Coppedé kvarteret i ROM – Foto og tekst: Søren Rud

5 Maggio 2018
Comments off
2.198 Views

Edderkopper, ørne, frøer og meget andet godt – Coppedé kvarteret i ROM
Foto og tekst:  Søren Rud

Den indfødte romerske taxichauffør ser meget usikker ud, da vi beder om at blive kørt til Coppedé kvarteret i Rom.
Vi må forklare, at det ligger rundt om pladsen, Piazza Mincio, men heller ikke det får et forklarelsens lys frem hos vores chauffør. Først da vi siger, at hun så bare kan køre os til Piazza Buenos Aires, hjælper det. Den plads kender de fleste i Rom, og Coppedé kvarteret ligger to minutters gang herfra.

Med det manglende kendskab en lokal romer kan præstere, når man spørger til Coppedé kvarteret, så er det ikke underligt, at kun de færreste turister finder vej til dette særprægede – og aldeles atypiske – hjørne af Rom.

Alligevel er det bestemt et besøg værd, netop fordi det på alle måder adskiller sig fra de typiske 4-5 etagers gule beboelsesejendomme, antikke bygningsværker og storslåede kirker, som ellers præger Rom.

Det første uventede syn, der møder den besøgende, er en kæmpe lysekrone af metal med hjerter, der dingler i vinden. Den hænger, som var det i en dagligstue under en buegang, der forbinder to bygninger i Via Dora.

Fremme i via Brenta og via Dora møder vi en gruppe af art noveau bygninger, tegnet af den italienske arkitekt Gino Coppedè (1866-1927). Roms bystyre betroede i 1913 Coppedé at skabe et helt lille område, som skulle være en hyldest til Rom som hele Italiens hovedstad. På grund af 1. verdenskrig blev projektet forhalet, og stod først færdigt i 1926.

Husene, der rummer en blanding af eksklusive lejligheder og lige så eksklusive kontorer, ligger rundt om den meget enkle plads Piazza Mincio, der som centrum har en lille fontæne, Fontana delle Rane. Fontænen er udsmykket med, og omkranset af, en række tænksomme frøer, og er dybt inspireret af – og en hyldest til – den mere end 400 år ældre Fontana delle Tartarughe (skildpaddefontænen) af Giacomo della Porta på Piazza Mattei i den jødiske ghetto.

Området er ca. 30.000 m2 stort og består af 40 bygningsværker deriblandt Palazzo del Ragno, Edderkoppens palads, Villino delle Fate, De gode feers hytter. Alle huse er rigt udsmykket med motiver af både nulevende og mere fantasifulde dyr, engle, blomster og meget meget andet. At der ikke kun bor mennesker i området opdagede vi under et besøg for nogle år siden, hvor vi trillede rundt med en klapvogn. Det blev lidt af en slalomkørsel mellem efterladenskaber fra kvarterets mange hunde.
Coppedé kvarteret, der blev set lidt skævt til i en del år, ligger nu i toppen af de dyreste steder man kan leje sig ind i Rom… Ud over et par ambassader og en af Italiens mest velhavende vin-familier, er mange kvadratmeter beboet af advokater, speciallæger og folk fra lignende erhverv, der kan udskrive store regninger til sinde kunder.

Uden for en af bygningerne bliver der fejet grundigt rent mellem de dyre biler, der er parkeret i via Brenta. På spørgsmålet om hvad det egentlig koster at bo i disse meget specielle huse, svarer viceværten, der er af anden etnisk oprindelse end italiensk, langsomt og ærbødigt: “cinque e zero e zero e zero” (5 og nul og nul og nul). €5.000 kan et kontor eller en lejlighed koste – altså knap kr. 40.000,- om måneden.

Men det er gratis at gå rundt og nyde den meget specielle arkitektur.

___________________________________
For at komme til Coppedé kvarteret er det lettest at stile mod Piazza Buenos Aires. Hvis ikke man orker at spadsere eller ikke vil ofre en taxi, så kan man tage følgende busser:
Bus 63 – fra Via Tritone og Corso Plebiscito
Bus 86 – fra Stazione Termini (Hovedbanegården)
Bus 92 – fra Stazione Termini
Bus 630 – fra Piazza Venezia
Sporvogn 19 – fra Piazza Risorgimento
___________________________________

Comments are closed.