Chris’ kærlighed til Italien og til scudettovindende Napoli Af Matteo Taddei

21 Agosto 2023
Comments off
604 Views

Chris’ kærlighed til Italien og til scudettovindende Napoli
Af Matteo Taddei

Chris Kaiser Sørensen er fodboldfan – men ikke bare hvilken som helst af slagsen. Nærmere bestemt, så er han fan af den nyligt scudettovindende perle fra syden, som mange kender for dets venlige folk, friske citroner og, nå ja, opfindelsen af pizzaen – nemlig Napoli.

Jeg møder Chris for første gang i et kommentarspor på Facebook. Dagen forinden var jeg tilfældigvis faldet over Facebook-gruppen ”Forza Napoli Danmark”, og blandt dets mest aktive medlemmer, fandt man Chris. Stemningen i online-gruppen var fantastisk, så da der et par dage senere blev foreslået et møde på Pub&Sport for at samles om Napolis historiske kvartfinale mod Milan, så var det uden tøven for de fleste af os Napoli-fans.

For Chris startede det hele d. 20. november i året 1988. Han mindes datoen som var det i går. Italiensk fodbold blev for første gang vist på dansk TV, og her kunne den 8-årige knægt følge med i et storartet opgør mellem de to rivaler, Juventus og Napoli – med en sejr til sidstnævnte. Det var nok en kamp som de fleste Napoli-fans i dag ville kunne huske, da holdet året inden var gået hen og blevet italienske mestre – for første gang i historien. Dette skete naturligvis med hjælp fra den magiske Maradona, og dermed blev der sat en, om ikke andet, midlertidig stopper for den ydmygelse og undertrykkelse som syden længe havde udholdt fra dets nordlige modpart. Mesterskabet blev, for Napoli, et symbol på det sejrende syd og muligheden for at vise norden, at man var gode nok.

At man fortjente at blive behandlet med respekt. Og at man, til trods for at ikke at være i nærheden af samme antal scudetti som fjendeklubben, alligevel var værdige – både som fodboldspillere såvel som folkefærd.

Året er nu 2023 og Napoli er igen blevet mestre. Der er gået 33 år siden det sidst skete, men byen er på ingen måde blevet udmattede; tværtimod. Som flere af fansene udtaler, så har ventetiden blot gjort sejren sødere. Gaderne er fyldt med emotionelle napolitanere i alle aldre, og der er ingen tvivl om, at titlen betyder lige så meget – hvis ikke endnu mere – som den gjorde i 1987 og 1990. Det gør sig uden tvivl også gældende for Chris Kaiser Sørensen.
Chris er dansker, men har altid følt et nært forhold til det italienske. Han har besøgt Napoli over 30 gange (Italien over 50), og føler sig, til trods for sin danske oprindelse, på mange måder som en del af folket.

Med kælenavnet ”Il danese”, er der ingen tvivl om, at napolitanernes kærlighed til Chris er gengældt. Chris har utallige eksempler på den uimodståelige varme, som især det syditalienske folk er kendt for. Det mest tydelige er dog dét, hvor en napolitansk taxachauffør forsøger at forlange 50 euro for en relativt kort tur – hvilket tydeligvis er en markant overpris – men som, grundet Chris’ kærlighed til selvsamme klub som chaufførens, ender med at koste ham absolut ingenting.
De to herrer nød hinandens selskab, samt passionen for det napolitanske hold så meget, at der ikke skulle sættes nogle kroner og øre imellem dem.

Og som Chris selv siger: ”Selvom de [som folk] ikke har ret meget, så giver de jo ud af arme og ben for gerne at ville hjælpe [andre]”.
Præcis som bladet Il Ponte, så forsøger Chris på mange måder at agere bro mellem Danmark og Italien. Han refererer flere gange til sig selv som en slags napolitansk ambassadør, og uanset om det er den ene eller den anden vej, så prøver han at skabe kærlighed og forståelse. Det gælder både når skeptiske danskere udtrykker sig omkring trygheden i Napoli, og lige så vel når napoli-fans på et pakket stadium i Ajax konfronterer ham for at ligne en fan fra det modsatte hold.
Chris’ kærlighed til Italien begrænses dog ikke af Napoli alene. Han elsker landet som helhed, hvad end der er tale om folket, maden, vinen eller sproget. ”Det er, for mig at se, det smukkeste sprog i verden”. Hvis man ellers skulle være i tvivl.

Som nævnt tidligere mødte jeg første gang Chris på Facebook og senere den velkendte sportsbar i København, Pub&Sport. Hvorvidt man er tilhænger af Napoli specifikt eller fodbold generelt, så kan denne bar stærkt anbefales.
Skulle man netop være fan af de azurblå campione fra syden, så kan det i øvrigt anbefales at melde sig ind i fællesskabet på Facebook – gruppen består af fans fra alle steder i Danmark, så der er rig mulighed for at mødes på tværs. Chris, jeg selv og resten af redaktionen på Il Ponte håber på at se så meget dansk-italiensk engagement som muligt, hvad end det er i Forza Napoli gruppen, på Pub&Sport eller noget helt tredje.
Én ting vi i hvert fald kan blive helt enige om, er denne: Kærligheden til Italien, folket og fodbolden – ja, den ophører aldrig.

Comments are closed.