Musikken i Castelvittorio Af Monica Taddei

3 Marzo 2024
Comments off
241 Views

Musikken i Castelvittorio
Af Monica Taddei

Musikken har altid været fremtrædende i den lillebitte landsby Castelvittorio som ligger i Ligurien ponente, ikke langt fra Nice i Frankrig. Så da Pia og hendes familie købte hus i landsbyen i 2005, gik der ikke lang tid, før den daværende borgmester henvendte sig til dem og spurgte om de kunne arrangere en musikfestival i byen. Bare en lille en. Han havde luret at både Pia og hendes mand arbejdede i musikbranchen og derfor tænkte han, at det da måtte være en smal sag for sådan nogle som dem at arrangere nogle koncerter.
Og det samme tænkte Pia, “måske naivt” kalder hun det i dag, da hun kastede sig ind i kampen om at skaffe penge og musikere til festivalen, der fik navnet: Festival della musica e dei sapori Dell’Alta Val Nervia.

Sidste år i 2023 stod der på plakaten at det var 11. gang, festivalen blev afholdt. Hvilket vil sige, at Pia elleve gange har sat nogle af Danmarks mest fremtrædende klassiske musikere stævne i den lille italienske bjerglandsby, elleve gange har “kostet rundt” med de stakkels landsbybeboere for at få noget til at ske i den søvnige lille by, og elleve gange har overtalt sin familie til at tage med og give en hånd.

Sidste år prøvede Pia at springe over. Dels var hun udmattet ovenpå de to Corona-år og dels var økonomien ikke rigtigt til stede. Men så nemt skulle det ikke være. Da det kom Castelvittorios borgmester for øre, at der umiddelbart ingen festival var planlagt, blev Pia indkaldt til en kammeratlig samtale, hvor man gjorde det klart for hende, at man forventede musik i Castelvittorio – også denne sommer. Og alle fremtidige somre. Det kom lidt bag på Pia, for indimellem får hun følelsen af, at landsbyen er lidt ligeglad med hendes indsats. Men tag ikke fejl, Musikfestivalen i Castelvittorio er blevet en branding, som man taler om i regionen.
Så Pia springer ikke over igen. Det er for alvor gået op for hende, at det ikke er en mulighed, så der bliver nok også en festival i 2024 og det bliver sjovt, som sædvanlig.

Sangundervisning for danskere
Pias baggrund er i sang og sangundervisning og derfor føltes det naturligt for hende at arrangere sangkurser i Castelvittorio “nærmest bare for sjov skyld og ballade.” Landsbyen byder på rigtig godundervisningsfaciliteter og det lå simpelthen lige til højrebenet for Pia, at krydre sin sangundervisning med sangkurser i Italien.

Udover den klassiske musikfestival lægger landsbyen derfor hvert år undervisningslokaler og indkvartering til, for 3 forskellige sangkurser for danske amatørsangere. Repertoiret er rytmiske sange i forskellige genrer, hvor stemmen kan folde sig ud i alt fra smukke ballader til powerfulde numre. En af ugens aftener er der “open mic” hvor alle der har lyst giver et nummer og kurset afrundes med en uformel koncert på byens hyggelige torv.
Kurserne er opdelt i kor-kurset, der er for alle, som elsker at synge, såvel begyndere som rutinerede, solo-kurset som byder på daglig sangtræning, enten solo eller i en masterclass, med sanglærer og pianist samt opera-korkurset, som er et yderst populært kursus for øvede klassiske amatørsangere. På dette kursus øves de bedste operakor og ugen afrundes med en flot koncert på piazza’en, med deltagelse af professionelle sangsolister.

Sangkurserne har hjemme i Castelvittorio, og kan i 2024 fejre 10-års jubilæum, så landsbyen har efterhånden vænnet sig til, at sangglade danskere invaderer bybilledet 3-4 gange om året, ligesom der sættes meget pris på den uformelle koncert, kurserne afrundes med.
Siden 2014 er andre kurser kommet til, såsom yoga, malekurser og vandring, som også er meget populære i landsbyen – og i dag afholder Pia kursusrejser til flere destinationer i Italien igennem sit lille rejsebureau PUST Rejser.
For deltagerne er det en anderledes ferieform, som udover selve kurset også byder på udflugter, gåture i den skønne natur, samvær og vidunderlige måltider på de lokale restauranter.

Og så kan man tilbringe en eftermiddag i køkkenet hos en lokal mama, hvor der jongleres med ravioli og tagliatelle. En oplevelse i en autentisk del af Italien, lidt uden for de sædvanlige turistområder.

PUST Rejser-eventyret begyndte i Castelvittorio
Visionen med PUST Rejser var fra opstarten i 2014 at skabe et kulturrejsebureau, der kunne tilbyde kursusrejser til Norditalien. Især landsbyerne Pigna & Castelvittorio i Ligurien har en særlig plads i PUST Rejsers hjerte. Det var til de to smukke byer, PUST Rejser sendte sine første gæster på kurser indenfor maleri, sang, operakor, yoga, gastronomi og kunst. Sidenhen er udbuddet af rejsemål og kurser udvidet med en række af de mere velkendte italienske storbyer. PUST Rejsers gæster har således i en årrække haft mulighed for at besøge Venedigbiennalen, at rejse til Rom og dykke i byens imponerende historie eller gå på opdagelse i det spændende romerske køkken, men der er også mulighed for at deltage på musikrejser til Cremona eller gastronomirejser til forskellige italienske regioner. Der er med Pias egne ord “noget for enhver smag.»

Fælles for alle kurser er, at maden er et vigtigt omdrejningspunkt. “I PUST Rejser gør vi meget ud af at finde lokale restauranter og trattoriaer med gode traditioner for enkel mad af høj kvalitet, som er essensen i det italienske køkken” fortæller en stolt Pia.

Hverdagen i Castelvittorio blev til en bog
I 2018 udgav Pia Scharling i samarbejde med journalist og forfatter, Helle Brønnum Carlsen, en bog om Castelvittorio, som både er en kogebog og en fortælling om menneskerne og dagliglivet i Castelvittorio. Bogen hedder Historier og opskrifter fra vores Norditalienske spisekammer og er en dejlig bog med flotte fotos og gode opskrifter. Selv siger Pia om projektet “Det er en bog jeg måtte skrive. Bogen handler om italiensk mad og indeholder masser af lækre madopskrifter, også nogle du ikke har set før. Men den handler også om os selv, om det liv vi kunne leve hvis vi ville. Og noget tabt måske.”
Beskrivelsen af livet i den norditalienske landsby Castelvittorio er en fortælling om menneskets grundvilkår. Om vigtigheden af jord og familie. Om de nære ting og om betydningen af madtraditioner der er gået i arv igennem mange generationer. Fortællinger om mennesker, som aldrig nogensinde springer over hvor gærdet er lavest, når det kommer til madlavning og som frembringer de lækreste retter, uden først at have boltret sig i et supermarked.

Det er respekten for råvarerne der kendetegner de køkkener Helle Brønnum Carlsen og Pia Scharling har besøgt. Så tag med, på en fascinerende tour de chambre i den italienske landsby Castelvittorio.

_____________________________________________

Rejsearrangør og grundlægger af PUST Rejser er Pia Bohr Scharling. Hun har siden 2009 arrangeret rejser til Castelvittorio i Ligurien og har i et tæt samarbejde med landsbyerne i Nervia dalen formået i løbet af få år, dels at skabe en professionel og stærk ramme omkring rejser og kurser for kulturelt interesserede danskere og dels en årlig musikfestival ‘Festival dell’Alta val Nervia’, som på rekordtid er blevet et stort aktiv for området. PUST Rejser er med til at gøre dette vidunderlige hjørne af Italien synligt, til stor glæde for både tilrejsende og fastboende.

Bogen, på dansk og italiensk, kan købes til rabatpris: 100 kr.+porto indtil den 6. januar
info@pustrejser.dk

Comments are closed.