Dansk vinbonde i Italien

20 Giugno 2016
4.814 Views

Her i sommer sender danske Inger og finske Jyrki Talvitie de første 7000 flasker vin fra deres egen italienske vingård på markedet – og venter spændt. De købte ejendommen for otte år siden og for seks år siden sagde Inger sit gode job op for at blive fuldtidsvinbonde

Af Ingrid Pedersen

Foto: Ingrid Pedersen og Bjarne Kjær

P1090552En gammel drøm, en god pose penge og flere års hårdt knokkelarbejde betyder, at Inger og Jyrki Talvitie her i sommer, samtidig med at de fejrer fælles 100 års fødselsdag, lancerer deres første vin. 7000 liter er klar til at blive sat på flaske og solgt.

Hidtil er vinen bare blevet hældt på flaske til venner og bekendte, der alle er begejstrede. Men nu skal den konkurrere med både store og små producenter, og Inger Talvitie har brugt masser af tid på at nurse vinen, fra druerne håndplukkes og sorteres, til de fem år senere skal bedømmes af kunderne.

I første omgang tegner det godt. En butik i Moskva har forudbestilt 1000 flasker, og en restaurant i Finland har planer om at sende vintjeneren ned og hjælpe med høsten, så hans kendskab til vinen er en del af den historie, han skal sælge til kunderne.

Det er som at sende sine børn ud i verden. Man håber det bedste for dem,” siger Inger Talvitie.

Forelsket på stedet

Det er otte år siden, at Inger og Jyrki tog til Toscana for at virkeliggøre drømmen om en vingård, som de samtidig kunne bo på, når de begge om et par år er ’pensionister, som godt 50 årige. Jyrki arbejder et par år mere i en bank i Moskva, men Inger, der er uddannet cand.linc. merc fra Copenhagen Business School, har arbejdet med vinen i de seneste seks år. Hun har stået i lære hos en lokal vinproducent i 2½ år, så hun har lært både de grundlæggende teknikker og de særlige finesser, der skal give vinen særpræg.

Inger opgav et særdeles vellønnet job med ledelsesudvikling i en stor virksomhed i Moskva for at hellige sig arbejdet med vinen:

Dels kunne jeg ikke tåle klimaet i Moskva, dels var jeg træt af at arbejde med folk med uhyggeligt store egoer,” siger hun.

De kiggede på mange vinejendomme i det attraktive vinområde midt i Toscana.

Men da så vi denne her, var vi solgt på stedet,” siger hun om det store hus et par kilometer fra byen Radda i Chianti-området.

600 år gammelt

Huset er bygget af sten, som generationers bønder har samlet på markerne. Dele af det er 600 år gammelt, men med årene er der bygget til, når de gamle gik på aftægt, eller der kom flere penge eller flere børn til. Derfor er det store hus i dag i flere niveauer.

De tidligere ejere havde købt det som en ruin og brugte det som feriehus i 30 år, så det var et brugbart hus, Inger og Jyrki købte. Men det første halve år var en gruppe lokale håndværkere beskæftiget med at bygge det totalt om.

Køkkenet er bygget, hvor der tidligere var fem små rum,” forklarer hun, og tilføjer, at det var afgørende at bruge lokale håndværkere, der kender byggestilen, er dygtige, omhyggelige og ansvarsbevidste.

De første år skulle jeg jo bo her alene, så jeg har stor glæde af, at det har givet mig et godt netværk blandt folk i Radda og på egnen her omkring,” siger Inger Talvitie.

Netværket havde hun blandt andet brug for, da Il Pontes journalist var inviteret på besøg og Inger Talvitie aftenen forinden gled i et gulvtæppe og brækkede anklen. Gode naboer hjalp med indkøb og transport, så besøget alligevel kunne gennemføres.

Fester i soveværelset

Mens hun viser rundt i huset, fortæller Inger, at flere af egnens lokale beboere har berettet om, at de som unge har holdt fester i det, der nu er soveværelse.

Dengang var huset en ubeboet ruin, og de unge havde jo ingen steder at være. De boede hjemme hos forældrene, til de blev gift. Og så holdt de altså fester i egnens forladte gårde. Blandt andet her,” fortæller hun.

Vin og oliven

Ejendommen har 35 hektar jord. Mest vild, ufremkommelig skov. En enkelt hektar er tilplantet med Sangiovese-druer. Desuden har de lejet fire hektar med 12 år gamle vinstokke af samme slags. Jorden er meget stenet, som den skal være til denne drue. Inger har måttet få marken indhegnet, fordi vildsvin og rådyr ødelagde vinstokkene.

Inger Talvitie påtager sig selv alt arbejdet med at lave vinen. Hun betaler sig fra hjælp til plukningen, men alt arbejdet med at passe, nippe og beskære vinstokkene, udtynde og sortere druerne, hælde dem op i de fem 1000 liters ståltanke, hvor druerne fermenterer i fem-seks uger, hvor hun jævnligt skal sørge for at skabe bevægelse i vinen, så skallerne ikke flyder ovenpå, klarer hun selv.

Senere skal skallernes presses fra og vinen hældes på gamle egefade, hvor den lagrer i ca. to år, før den hældes på flasker. Alt det arbejde ser Inger resultatet af denne sommer, når de første flasker sendes på markedet.

Leave A Comment