Bornholms sorte gelsi

16 Settembre 2016
1.499 Views

italiaHvis dette var skønlitteratur, så ville det være den perfekte titel på denne historie, historien om italienerne i Danmark. En overraskende sammensætning, men solid og velfungerende. Italienere vokser i Danmark, ligesom sorte morbær gør på Bornholm. Jeg kunne selvfølgelig tage udgangspunkt i statistikker og skrive om tal og fakta. Men jeg er desværre ikke ekspert i matematik. Personer, dem forstår jeg bedre. Derfor har jeg bedt vores hovedpersoner om at fortælle lidt om sig selv. ”I konflikt. Nogle dage er jeg glad for at være her, andre ville jeg hellere været blevet i Italien. Det er en intern konflikt som ingen kan forstå, medmindre man selv har prøvet det” opsummerer essensen af dagens fortælling. Et dybt og intenst forhold opbygges mellem italienerne og deres nye land, glæde over friheden og sikkerheden som Danmark har at byde på, men også en dyb nostalgi og længsel efter Italien og det spontane liv. Fortællingerne i dag taler om et Danmark som giver dem muligheder, sikkerhed og frihed. Et land som samtidigt byder på sikkerhed og fremgang indenfor det sociale og økonomiske område. Et fredeligt liv, økonomisk sikkerhed, at cykle. Et liv enkelt levet og beskrevet.
Det er svært at være langt væk hjemmefra En vidunderlig beskrivelse af Danmark, som enhver dansker ville være stolt af. Men trods alt det, er det svært at være langt væk hjemmefra. De savner alle Italien. Først og fremmest savner de familie og venner. En umulig situation at løse. Verden i dag er i konstant bevægelse. Derfor, er dét at være nær sine kære, mere og mere usædvanligt. Heldigvis findes telefonen og de mange andre teknologier som gør distancerne mindre uovervindelige. albero-della-vitaDen anden største savn, som alle er enige om, er danskernes sjældne spontanitet. Mange dejlige ting er blevet sagt og kan siges om Danmark, men spontanitet er der ikke så meget af. ”Jeg savner de små hverdagsting: gå ud og spise morgenmad ved den lokale bar, med en macchiato og en varm cornetto; maden og variationen (især fisk); jeg savner mine gamle venner, at være sammen en hel aften og gå fra osteria til osteria.. Generelt, savner jeg at være ude, hvilket man ikke gør så meget i Danmark, da det meste af tiden er for koldt til at drikke vin udendørs. Jeg savner den menneskelige åbenhed og solidaritet, og hvor nemt det er at møde nye venner eller bare snakke med nye mennesker”. Alt i alt, er alle vores gode venner og hovedpersoner glade og engageret i at finde det bedste i begge lande og kulturer og få sig et internationalt liv med kulturel forståelse; ”indtil drømmen om De Forenede Europæiske Stater bliver til virkelighed”.

Leave A Comment