Mantova, en ægte drømmeby

20 Giugno 2016
2.721 Views

Mantova, profilo della cittàI Lombardiet, 130 kilometer fra Milano, ligger Mantova, byen der er kåret som ”Italiensk Kulturhovedstad 2016”.

Mantova er omgivet af tre søer, Lago Superiore, Lago Di Mezzo og Lago Inferiore, og er en smuk og spændende by fuld af værdifulde kunstskatte.

Af Lucia Rota Andersen

Byen rejser sig fra vandet med sine tårne og paladser . Byen emmer af betydningsfuld historie og søerne er medvirkende til at skabe en eventyrlig stemning.

Og hende, der var Manto, hun, som efter lang tids færden omsider slog sig ned, nær hvor jeg fødtes, hør hvad jeg kan fortælle dig om hende”.

I Dantes Guddommelige Komedie beskriver Virgil, hvordan musen Manto inspirerede til grundlæggelsen af hans by.

Gonzaga herredømmet

Mantova bærer på en unik fortælling om Renæssancen i form af flere lag bymæssige strukturer, der spænder fra romersk tid til Middelalderen og barokken. I perioden 1328 til 1707 herskede familien Gonzaga, der udlevede deres passion for musik, malerkunst og livsnydelse. Byen voksede og blev omgivet af mure. Der blev opført offentlige og religiøse bygninger, et palads og slottet med de fire tårne med kamtakkede hjørner. I løbet af det 18. århundrede gennemlevede byen en tid med stor kunstnerisk aktivitet.

Gonzaga’erne var rige fyrster, der satte deres præg på kunst og livsstil i én af italiensk kulturs storhedstider. Piazza Sordello fører til indgangen til familiens slot og er en typisk ”piazza”, som så mange andre i byerne på Po-sletten, en plads, der emmer af historie. Palazzo Ducale og Slottet udgør et unikum af kæmpe dimensioner med deres 500 sale, 15 haver og adskillige gårdspladser, opført under medvirken af et utal af kunstnere såsom Pisanello, Brunelleschi, Leon Battista Alberti, Mantegna og Giulio Romano. Når man træder ind, mødes man af en fantastisk overraskelse, af en slags by gemt i byen. Det er som at være i en labyrint og man får lyst til at lege spejl legen i rummene. Man kan blive ved med at vandre i de kæmpe rum, gå på opdagelse i mindre, fikse lejligheder, støde på haver omringet af arkitektoniske specialiteter og sno sig gennem døre, trapper og rum i mini format. Det såkaldte ”Brudeparrets værelse” er prydet med fresker af Andrea Mantegna. Motiverne er prinser, fine damer, teenagere, unge kvinder, biskopper, gæster fra det fjerne Danmark, som gør deres indtog med deres politiske holdninger og hang til fornøjelser. (Andrea Mantegna blev inviteret til Mantova i 1460, hvor han døde 1506 og blev begravet i Skt. Andrea basilikaen).

Imponerende landskaber

Det bedste i Mantova er indendørs, i byens indre landskaber. Det mest imponerende monument er Skt. Andrea basilikaen, der er tegnet af Leon Battista Alberti, og som er en af de mest fascinerende religiøse bygninger, der er opført under Renæssancen. Ligeså interessante er den antikke romerske kirke Skt. Lorenzo, Klokketårnet fra det 14. århundrede og Palazzo della Ragione, der var tilholdssted for Gonzaga familien i det 12. århundrede.

Under fredsperioder bredte lysten til at nyde livet sig ud over bymurene. På øen Teieto kom ”Palazzo del Te” til live, som et af de mange paladser, opført af Gonzaga’erne, der primært blev anvendt som stutteri for familiens heste. Den firkantede bygning er omringet af en smuk gård. Den

repræsenterer Giulio Romanos triumf, idet maleren her i sine freskoer overgår sig selv og slipper fantasien løs, især i de to sale ’Giganterne’ og ’Kærlighed og Psyke’.

Madtraditionerne

Mantova gemmer også på kunst, når det kommer til smagsindtryk. Egnsretterne fra Mantova er præget af traditioner fra bondekøkkenet og kulinarisk kreativitet på høj plan. Fra ”Te Paladset” kan man via Piazza Sordello nå frem til Osteria di Piazza Sordello, for at spise middag. Et eksempel på en menu kunne være Tortelli di zucca (Fyldt pasta med græskar), Bollito di carne (kogt oksekød med den typiske mantovana sennep) og til dessert et stykke Sbrisolona, en crumblekage lavet af majsmel og mandler.

Leave A Comment