GIV MIG BARE EN RIS-APPELSIN

16 Settembre 2016
1.914 Views

Der kommer ikke en McDonalds på domkirkepladsen i Firenze. Det endelig nej til friturestank mellem kirken, dåbskapellet og Giottos klokketårn kom intet mindre end fra byens Unesco kommission. Der var ”for lidt Firenze og Toscana” i gigantens projekt, lød begrundelsen.
Hvorfor skulle de også have ”den gyldne måge” lige dér? Rundt om hjørnet ligger florentinernes svar på fastfood. Ved frokosttid vokser køen ved vognen med navnet ”L´Antico Trippaio” eksplosivt. Hér serveres frisklavede sandwich med den af de fire komaver, der kaldes for Lampredotto. Er ”Trippa” for eksotisk, så laver ”I Due Fratellini” lynhurtige sandwich af enhver slags i en sidegade til gågaden fra 2 euro og opefter.
I Riomaggiore i Cinque Terre får du ikke pommes frittes i bægeret, men derimod friturestegte skaldyr og blæksprutter. Hver region og by har simpelthen deres originale fastfood.
Milano var i mange år de lune panini-sandwichs højborg, og 1980´ernes unge bliver stadig kaldt paninari. I dag myldrer Milano med mobile kiosker og små spisesteder med alt, hvad både Italien og andre nationer kan byde på af kvalitets fastfood. Forleden stoppede jeg ved en vogn med navnet ”Spianateria Modenese”. Her fik jeg mit livs Spianata, der er en mellemting mellem den tynde Piadina fra Romagna og den høje Focaccia fra Liguria. Med salsicciapølse og rucola var det en himmelsk mundfuld.
Motorvejsrestauranterne i Syditalien var dog indtil videre årets højdepunkt indenfor fastfood. Jeg genopdagede risappelsinernes potentiale. Arancini med ragú, med grøntsager, eller den allerbedste med skinke og safrankrydderi.
På www.streetfood.it finder du fastfood-festivaller året rundt i hele Italien. Og prøv nu bare den med komaven. Det smager fantastisk.

Leave A Comment