SKATTEOPKRÆVERNE KOM FRA MARCHE

16 Settembre 2016
1.137 Views

Tidligere var italienerne ikke begejstrede, når folk fra regionen Marche dukkede op, for de var effektive, når det gjaldt om at inddrive skatter for pavestaten

logo_merolli2”Hellere et dødsfald i familien, end én fra Marche, der banker på døren”
En “hilsen” folk fra Marche har lært at besvare med: “Må Madonna’en bønhøre dit ønske”. Lidt ekstremt, som italienerne ofte kan udtrykke sig, men mundheldet stammer fra dengang, pavestaten hvervede sine mest loyale og effektive skattefolk netop fra den fromme region Marche. From er det rigtige ord, for selv små landsbyer med knap tusind indbyggere kan præstere tre eller fire kirker. Kirkerne, og den kunst der smykker dem, giver Marche en førerplads, som få er opmærk
somme på: I højere grad end Toscana og Rom, er Marche den region, der kan fremvise det største antal kunstværker indenfor malerkunsten. Hvis vi beregner ’kunstprocenten-’ i forhold til regionens størrelse, den er Italiens femtende største, og det begrænsede antal af indbyggere, ca. 1,5 mio, Italiens 13. største , er Marche Italiens absolutte bannerfører, når det gælder billedkunst. Giotto, Piero della Francesca, Raffaello, Tiziano, Bellini, Tiepolo, bare for at nævne de mest kendte, har arbejdet og efterladt sig mesterværker i Marche. Dertil kommer en skare mindre kendte, men lige så fantastiske kunstnere, som Carlo Crivelli, brødrene Vivarini, mestrene fra Fermo og mange, mange andre. Det er landskabets harmoni, der optog kunstnerne, og som stadig fascinerer, i en region der byder på alt fra udstrakte sandstrande til skiløjper i 2000 meters højde. For slet ikke at tale om gastronomien og vinene. Nu vil jeg ikke påstå, at samtlige vine fra Marche er en Raffaello værd, men harmonien i den efterstræbte stil er ikke til at tage fejl af. Og hvis det er rigtigt, at “Bacchus elsker bakkerne”, må han have fundet det ideelle bosted i en region, hvor næsten 70 pct. af området er dækket af bakker og de sidste 30 pct. af bjerge.

VERDICCHIO OG DE ANDRE 

marotti-campi-4Jeg tror, de fleste er bekendt med hvidvinen Verdicchio. Den blev populær engang i 60’ne på grund af den friske smag, den fornuftige pris og den amforalignende flaske, som en lokal storproducent havde genopfundet: et klart link til de græske kolonisatorer, der ca. 400 år før vor tidsregning emigrerede fra Syrakus i Sicilien og grundlagde Marches hovedstad, byen Ancona, på en halvø der lignede en albue - på græsk Ankón. Regionen, der i sit navn har et fællesbegreb med Danmark - mark, land, grænseland, har en lang og spændene historie. Fra det oprindelige folk, Piceni, som giver navn til regionens mest udbredte rødvin, Rosso Piceno, til grækerne, romerne, Karl den Store, der navngav regionen, korsridderne, helt til vor tid: Alle har bidraget med kulturel og økonomisk indflydelse. Dette afspejles i en meget varieret og spændende vinproduktion. De mest udbredte blå druer er montepulciano og sangiovese, som er basis for det geografisk vidtrækkende Rosso Piceno (lige dele af hver drue).

GOD SMAG OG FORNUFTIGE PRISER

lucchetti-2Rosso Conero har sit navn fra bjerget af samme navn lige over Ancona. Det er kraftigere og mere alvorlige vine, og de bedste af dem har ingen grund til at misunde de bedste toscanske Sangiovese og fremragende vine fra andre regioner. Hver af de fire Marche-provinser, har sin variant af kombinationen Montepulciano-Sangiovese, krydret eller ikke, med de lovlige femten procent lokale druer.  I de sidste tyve-tredive år har man også med succes eksperimenteret med cabernet sauvignon, merlot og pinot nero druer. Andelsbevægelsen har altid spillet en stor og væsentlig rolle i regionens vinproduktion, og le cooperative kappes med private vinavlere på kvalitet. For os forbrugere betyder det, rent praktisk, at vin fra Marche næsten altid er et sikkert valg. Ikke blot for de forbrugere, der leder efter en ’from’ og pålidelig hverdagsvin, men især for de vinelskere og de vinnysgerrige, der ønsker at prøve noget nyt og spændende. De fire vine, der kendetegner Marche’s moderne vinproduktion, er måske ikke nye, men interessante: De hvide, Passerina og Pecorino, de røde, Lacrima di Morro d’Alba og Vernaccia di Serrapetrona. 

OGSÅ MOUSSERENDE VINE

marotti-campi-1Lad os starte med de sidste to. Navnet Alba kan forvirre lidt, da den mest kendte Alba, ligger i Piemonte, som er centrum for produktion af Barolo, Barbaresco Dolcetto og Barbera. Men vor Alba her er landsbyen Morro d’Alba. Druen hedder Lacrima, for når druerne er modne sprækker de og lækker de en tåre, una lacrima,af saften. Det er en meget frugtagtig rødvin, der drikkes ung. Den er ideel til de mange lokale charcuteriprodukter og, når den serveres kølig, en yndet ledsager til “brodetto”, fiskesuppe. Den anden røde vinspecialitet er Vernaccia di Serrapetrona. Produktionsområdet er ret begrænset: Kommunen Serrapetrona og et par grænsende kommuner. For det meste en sød og mousserende vin, der fremstilles ved at lade halvdelen af druerne tørre. Vernaccias bobler er meget fine og både farven og smagen ret intens. I nyere tider er der forsøgt en vellykket produktion af Vernaccia som ikke-mousserende rødvin, både af friske og tørrede druer. Ligheden med Amarone er oplagt, og vinen har begejstret vinelskerne.

FÅREDRUEN OG DEN LILLE GRÅSPURV

marotti-campi-2Mens de to røde er autoctoni , altså indfødte druer, deler Marche de næste to hvide med naboregionen Abruzzo. En eller anden fårehyrde må have lagt mærke til, at fårene var glade for den grønne drue, og druen fik kavnet pecorino dvs “fåredruen”. Andre mener, at den oprindelige vin prikkede lidt på tungen lige som fåreosten. De lærde skændes om sagen. Nu kender de fleste fåreosten pecorino, men om Pecorino passer til pecorino forbliver en smagssag, selv om man ikke skal være bange for at skænke visse hvidvine til visse oste. Lidt bedre går det med Passerina, som betyder den lille hungråspurv. Navnet er i øvrigt kilde til mange ordlege, fordi passerina i folkemunde er et af kælenavnene for kvindekønnet, som skulle stamme fra, at gråspurvene skulle være særlig glade for denne drue. Eller af druens størrelse, som er mindre end passera-druen.

Nogle producenter:
Historiske navne for Verdicchio:
Fazi Battaglia http://www.fazibattaglia.it/
Garofoli http://www.garofolivini.it/
Moderne navne for verdensklasse Verdicchio: http://www.villabucci.com/
For Rosso Piceno og Verdicchio:
Tavignano http://www.tenutaditavignano.it/
Centanni http://www.vinicentanni.it/site/it/portfolio-item/rosso-di-forca/
For Lacrima di Morro d’Alba: http://www.lacrimagiusti.it/ http://www.marotticampi.it/index.php
For Vernaccia di Serrapetrona http://www.tenutacollidiserrapetrona.it/ index.php?lang=en
FOTO www.mariolucchetti.it/it_IT/

Leave A Comment