Sardinien er hunkøn

16 Settembre 2016
1.932 Views

Hos restaurant “La Vecchia Signora” i Grønnegade i centrum af København føler man sig hurtigt hjemme, når Olimpia Grussu, ejer og dronning af køkkenet, byder velkommen i en skøn forening af gæstfrihed og duften af god mad

interniDet første man lægger mærke til ved Olimpia er hendes smil, oprigtigt og fascinerende, som det ofte ses hos kvinder fra Sardinien, der er kendt for at være trofaste, optimistiske og stolte. Forretningskvinde, mor og stolt bedstemor, i hendes restaurant har den kvindelige ånd altid domineret, og selv i dag er hun den ubestridte kvindelige boss på stedet. Olimpia kommer os i møde med den naturlige lethed, hun har over sig. Lille af størrelse, har hun travlt med at bruge sin tid mellem køkkenet, hvor hun hurtigt kan fremtrylle vidunderlige retter ud fra simple ingredienser, og restaurantens sal, som hun dagligt går op i at udsmykke med friske blomster i små vaser, til fryd for de mange gæster, der hver dag besøger stedet. Som indehaver af restauranten La vecchia Signora, har hun gennem de sidste 25 år, videregivet sin historie til de mange gæster, via hendes madlavning. Olimpias historie handler om kærlighed til hendes familie, om at være trofast mod sit livslang projekt og om at være stolt af sine rødder. Rødder der afspejler sig i alt det, Olimpia gør og som er omdrejningspunkt for hendes interesser og det tætte bånd, hun har bevaret med de steder og traditioner, der hører til hendes fortid. Som den ældre generation, der på Sardinien er kendt for at opnå en meget høj levealder og hvis livslang viden, stadig har noget magisk over sig.

Gammel viden

interni2-1”Deres viden hænger sammen med og afspejler sig i den viden, vi har om de gastronomiske traditioner fra vores region og resten af Italien”, fortæller Olimpia, og fortsætter: ”Hver ret vi er blevet oplært i, bærer på den visdom der kommer fra vores ældre, og er en uvurderlig skat af historie og livslang erfaring”. Et hurtigt blik rundt i restauranten, der holder til huse i en charmerende bygning fra det forrige århundrede, afslører at Olimpia også har fokus på ungdommen og fremtiden. Mange af de ansatte er unge mennesker, og Olimpia går op i at tage sig af dem, lidt som hun gør med sine egne børn, når hun sørger for at de får et ordenligt måltid mad inden deres vagt starter. ”Maden er et værdifuldt værktøj til at udtrykke sig og vise sin kærlighed. Den mad, jeg tilbereder til de unge mennesker gør, at de føler sig lidt som hjemme og det giver dem den rette energi, til at løse den krævende opgave, der kan ligge i at servere i salen en hel aften”. Ud af de mange italienske restauranter, der efterhånden findes i København, er La Vecchia Signora en af de, der stadig oplever stor efterspørgsel og hvis køkken repræsenterer det bedste blandt udvalget af italienske spisesteder i hovedstaden. Navnet stammer fra den italienske by Torinos fodboldhold, hvis flotte præstationer imponerede i en tid, hvor afstanden mellem Danmark og Italien stadig føltes som stor. Takket være tiden og den store indsats, som Olimpia Grussu og andre fra branchen har gjort, med at udbrede den italienske madkultur i Danmark, er afstanden i dag blevet erstattet af en fælles forståelse mellem de to lande.

Lidt som derhjemme

olimpia”Vores gæster fortæller mig jævnligt, at de spiser godt og at der er en familiær stemning her hos os, to hjørnesten i den italienske kultur som vi er meget stolte af at kunne være repræsentanter for her i landet.” ”Er det ikke sandt, at Italien trods alt er landet af de gode og smukke ting? Så lad os gøre det, der skal til for, at man i udlandet kan tale om Italien specielt for dette!” slutter Olimpia af med en af hendes brede smil.

 

 

 

Spaghetti med havets frugter
01-1Ingredienser til 2 personer

160 gram spaghetti, olivenolie, et fed hvidløg, 300 havets frugter, herunder muslinger, hjertemuslinger, 4 jomfruhummere, 2 kæmperejer, 1 blæksprutte, lidt frisk basilikum og persille. lidt frisk chili, 2 spsk. tomatpure og lidt hvidvin

Tilberedning

Olien varmes på en mellemstor pande med hvidløget og den friske chili. Tilsæt blæksprutten skåret i ringe, jomfruhummerne, der er flækket på langs, og rejerne og lad det hele stege i et par minutter, inden du tilsætter muslinger og hjertemuslinger. Tilsæt hvidvinen og lade det dampe af på panden inden du kommer tomatpure, basilikum og persille i blandingen. Kog spaghettierne al dente samtidigt med og når de er klar, kom dem op i gryden og bland det hele sammen. Server retten med lidt friskhakket persille på toppen

 

Hvidvins bars
2-1Ingredienser til 2 personer

2 bars på 200 gram hver, 50 gram mel, olievolie, et halvt glas hvidvin, 1 citron i skiver, salt

Tilberedning

Rens og fileter fiskene. Vend fileterne i melet og steg dem på en varm pande i olivenolien. Når der er kommet en gylden stegskorpe på fiskenes ene side, vendes de på den anden side. Tilsæt hvidvinen og citronen skåret i tynde skiver. Kom salt på fiskene og lad dem stege videre i et par minutter, indtil hvidvinen trækker sig til en fin sauce. Serveres med en garniture af kartofler.

 

Seadas
img_0656Ingredienser til 4 personer

500 gram mel, 50 gram svinefedt, 1 spsk. fint durummel, 50-100 ml lunkent letsaltet vand, 400 gram fontina ost, 250 ml vand, revet skal fra 1 citron, olie til friturestegning, 200 gram bitter honning fra Sardinien

Tilberedning

I en gryde over middel varme blandes osten med 250 ml vand og skallen fra citronen. Lad det hele koge indtil det får en cremet konsistens og tilsæt da durum melet til al vandet er inkorporeret i blandingen. Lad det køle lidt ned og form, med våde hænder, små cirkler af osteblandingen, som ligges til tørring på et viskestykke. I en anden skål blandes melet med vandet og svinefedtet til en sammenhængende dej. Lad dejen hvile lidt, inden det rulles ud og skæres i cirkler af lidt større størrelse end oste cirklerne. Saml kagerne ved at komme en ostecirkel ind i dejcirklen og lig en ny dejcirkel ovenpå. Sørg for at lukke kagerne godt til ud i siderne, så osten ikke flyder ud under stegningen. Steges i en varm gryde i rigelig olie og serveres med det samme toppet med den bitre honning

I dette nummer af Il Ponte bringer vi Olimpias forslag til en fiskemenu sammensat af de retter, der er mest efterspurgt af Olimpias venner og af hendes gæster. Især desserten med dens traditionelle dufte fra Sardinien udgør Olimpias stolthed

Leave A Comment