Det er et hårdt, men også spændende liv

16 Settembre 2016
1.201 Views

Il Ponte har fået lov at kigge bag facaden om bord på fuldriggeren Amerigo Vespucci. Det historiske skoleskib har 85-års jubilæum i år og besøger Danmark som led i sit årlige sommertogt for officerseleverne på det italienske Flådeakademi

veliero-lontano

Skoleskib med historie og charme
Messingdetaljerne skinner i solen og de gamle trædæk pryder det 100 meter lange skib, der står snorlige efter den gennemgribende renovering, der har varet de sidste 3 år. Amerigo Vespucci, der blev bygget med det formål at fastholde en høj kvalitet i den militære uddannelse og træning af Flådeakademiets officerselever, blev søsat den 22. februar 1931 og overdraget til flåden den 6. juni samme år. Fuldriggeren er en tremaster (fokkemast, stormast og mesanmast), udstyret med ræer, råsejl og et bovspryd, der fungerer som en fjerde mast og de 24 sejl om bord har en samlet overflade på imponerende 2.650 m2. På Amerigo Vespucci styres alle sejlene manuelt ved hjælp af tovværk af naturfibre, en opgave der kræver, at skibets 264 besætningsmedlemmer er i gang samtidigt.

Unge voksne mennesker

Amerigo Vespucci sejlede ud fra Livorno i Toscana den 7. juli på sit 80. sommertogt med 100 spændte kadetter om bord. Kadetterne er i gang med at uddanne sig til militærlæger, ingeniører, kystvagter etc. og togtet er et led i det første år af deres uddannelse. De unge mennesker virker på mange måder så voksne, i deres mørkeblå uniformer med dertilhørende handsker og tunge læderstøvler. ”Vores hverdags uniformer er meget mere komfortable at have på, for det er nødvendigt at kunne røre sig uden besvær, når man for eksempel skal kravle op på skibets højeste mast i 54 meters højde”, fortæller en af de unge kvindelige kadetter. Hun beretter livligt, hvordan de i hverdagen deles op i grupper af 4, der er beskæftiget med forskellige opgaver og aktiviteter i løbet af døgnets 24 timer. ”Vi kører efter en 6-timers vagtplan, der er fastlagt på forhånd. Dagen starter typisk kl. 6 om morgen med de første manuelle opmålinger med sekstant, for at bestemme skibets position og foretage eventuelle justeringer af skibets kurs samt den faste sikkerhedsprocedure om bord.” Det er en lang dag, der venter forude med aktiviteter der spænder vidt mellem briefings/undervisning i forskellige fag som engelsk og selvforsvar, aktiviteter i forbindelse med skibet og praktiske opgaver som rengøring.

capitano-cadettiDen vigtigste lektie

”Fritid er der ikke meget af og vi får sparsom søvn” lyder det fra den unge pige. Om aftenen henter kadetterne deres hængekøjer og gør sig klar til natten. Alt foregår i den gruppe, man er tilknyttet, og man følges ad gennem døgnet. Her er man aldrig alene og der er ikke noget privatliv. Den vigtigste lektie er den, man lærer allerede den første dag, man kommer om bord på skoleskibet: ”Det er umuligt at klare sig uden hjælp fra de andre i gruppen. Nogle gange diskuterer vi, ligesom man gør derhjemme i sin familie, hvor man heller ikke altid er enige. Men vi er nødt til at finde en løsning i sidste ende, for alle skal udføre deres roller til punkt og prikke for at skibet hele tiden skal kunne holdes i gang. Det er et hårdt, men også spændende liv.”

cadetti-coro

Leave A Comment